Защо кралица Елизабет II носи пет червени мака на ревера си?

Защо кралица Елизабет II носи пет червени мака на ревера си

Британската кралица Елизабет II е сред най-обичаните от поданиците си монарси в Европа. Кралицата, която през 2019 година навърши 93 години, е известна със стилните си тоалети, интересните си шапки и желязната ръка в кадифена ръкавица, с която управлява своето семейство и двора.

От години тя представлява интерес за папараците и обикновените хора, които не пропускат нито едно нейно официално появяване.

Известна с вниманието си към детайла и при поредната ежегодна церемония в памет на загиналите във войните във Великобритания.

На този ден, известен сред жителите на острова като Ден за възпоменание, задължително се включват кралицата, други членове на кралското семейство, както и представителите на политическите партии в страната.

В знак на почит към загиналите всички участници в церемонията са облечени задължително в черно и имат на реверите си мак.

Всички, освен кралица Елизабет II, която има закачени на реверите си не 1, а 5 мака.

Червени макове на ревера

Отговорът на въпроса защо кралицата носи пет червени мака на ревера си в Деня на възпоминанието, не може да бъде еднозначен, той изисква малко допълнителни разяснения.

Кралицата на Англия е начело на нейните въоръжени сили. Най-дълго управлявалият монарх в Европа в лицето на Елизабет II е начело на Армията, Военноморския флот, Кралските военновъздушни сили, Гражданската защита и жените - петте военни формирования на въоръжените сили на кралството.

Именно и затова като върховен главнокомандващ кралицата трябва да закачи на ревера си не просто един, а пет мака - по един мак в знак на почит към всички загинали военнослужещи във всяко от петте формирования.

И докато кралицата, облечена в задължителното за церемонията черно, закичена с 5 червени мака на ревера си, стоеше на балкона, нейният син и престолонаследник на трона принц Чарлз положи венец пред паметника на незнайния воин.

Кралица Елизабет II

Достолепната възраст на кралицата е една от причините тя да отстъпи честта по полагането на венеца на своя престолонаследник. През всички 67 години, откакто тя е трона на Британската империя, тя в изключително редки случаи е пропускала лично да поднесе венеца.

От именно на нейния съпруг принц Филип, който тази година навърши 98 години, венец беше положен от приближен на семейството.

Денят на възпоменанието е едно от важните събития, които се честват във Великобритания. Церемонията по полагане на цветя и венци пред гроба на незнайния войн се провежда всяка година в най-близката неделя до годишнината от края на Първата световна война, която официално приключва на 11 ноември 19181 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати