Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Мистерията на Гьобекли тепе

Мистерията на Гьобекли тепе

Гьобекли тепе

От древния свят са останали много чудеса, които продължават да смайват умовете на хората и да бъдат неразгадаема мистерия. Те загатват, че историята на света може би е била по-различна от това, което знаем днес. Едно от тези все още неразработени от учените уникални места е Гьобекли тепе, което се намира на територията на Турция.

Мегалитната структура, която в превод буквално означава шкембе тепе, е един от най-старите и забележителни каменни строежи на Земята. Открит е преди повече от половин век, но е изоставен поради убеждението, че става въпрос за византийско гробище. Преди 15 години турски овчар разкопава и открива колона с изображения на животни по нея. След това археолозите започват работа и откритието смайва света.

На Гьобекли тепе се намират останките на древен култов комплекс, който е със седем хилядолетия по-стар от Стоунхендж. Въглеродното датиране сочи, че конструкцията е построена преди 12 хиляди години. За строителството на съоръжението са използвани мегалитни камъни, всеки между 7 и 10 тона и с височина до 6 метра.

Мистерията на Гьобекли тепе

Гледан отгоре, в комплекса ясно се очертава серия от 20 концентрични окръжности, които оформят светилището на върха на хълма. Впечатлява изящната архитектура и майсторството на изработката. Във варовика са издълбани образи на животни и абстрактни символи. Някои представляват сцени, при които животни преследват своите жертви.

В близост до комплекса не са открити останки от селище. Това не е учудващо. Строежът е от каменната епоха. Преди 12 хиляди години човешкото общество е било на степен, при която е съществувало като сбор от хора ловци и събирачи, водещи номадски начин на живот.

Възниква въпросът как във времето на пещерните хора, преди последната ледникова епоха, преди изобретяване на колелото, преди възникване на стопанството и уседналия начин на живот е построено такова нещо?

То изисква знания, планиране, възможности, напълно непосилни за хората, намиращи се на първото стъпало на цивилизацията. Дали всичко, което знаем за най-древното ни минало, няма да се окаже грешно?

Гьобекли тепе в Турция

Може би отговорите са в митологията, чиито истории смятаме за алегория на процесите в обществото. Митовете за Атлантида и други древни цивилизации трябва да бъдат преосмислени. Според археолога, изследвал първи монумента в Турция, това е първият храм в световен мащаб.

Греъм Хенкок пък подчертава факта, че предполагаемото потъване на Атлантида и строежът в Гьобекли тепе са от едно и също време.

Дали това е монумент, построен, за да бъде запомнена една цивилизация, която е изчезнала, и да се постави началото на нова? Предстои да разберем, след като бъде проучен основно целият комплекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest