Учените са разтревожени от зачестилите аномалии в Йелоустоун

национален парк Йелоустоун

Първият национален природен парк в света Йелоустоун представлява на практика супервулкан, един от най-големите на Земята. Природният феномен супер вулкан се образува, когато магмата се издигне от земната мантия, но не изригне веднага. При изригване силата е колосална и може да доведе до катаклизъм, който да засегне целия свят.

Поради тези причини учените наблюдават Йелоустоун и регистрират всички изменения, които се случват под повърхността на земята.

През последния месец вниманието на всички е привлечено от много на брой слаби земетресения. 81 на брой са разлюляванията на земята в парка.

Необичайната активност е причина за тревогата на наблюдателите, за които не силата на трусовете е тревожна, а честотата им. Това може да е знак, че вулканът се пробужда.

Тревогата идва от това, че наличието на поток от слаби трусове означава, че магмата и наличните газове под земната повърхност вече търсят път нагоре. Земетресенията под вулкан са индикатор на това, че магмата се движи и ще намери път да излезе.

Има и по-оптимистично настроени сред експертите. Те смятат, че подобна активност не означава непременно близко природно бедствие със страховити размери.

Земетресения на Йелоустоун има непрекъснато и сегашната активност не е нищо повече от обичайния цикъл на вулкана. Няма индикации, че непременно магмата се движи нагоре.

Йелоустоун

Специалистите припомнят какво би се случило от едно изригване на вулкана. Почти 90 хиляди човека ще бъдат убити веднага, а по-голямата част от територията на САЩ ще стане на мига необитаема. Пепелта, която ще се издигне при изригването, ще блокира достъпа на светлина до Земята и ще настъпи явлението Ядрена зима.

Огромните количества серен диоксид, които ще се изхвърлят в атмосферата, на свой ред ще предизвикат сярно образувание, което ще поглъща светлината.

Има и друго необичайно явление в Йелоустоун, което предизвиква тревоги. Това е гейзерната активност, която рязко се е засилила. През миналия месец най-големият от гейзерите, наречен Параходът, започна да избълва вода и пара на неравномерни интервали.

Според геолозите, причина за тревоги във връзка с активността на гейзерите, няма. Само един гейзер, който се е активизирал, не означава заплаха за калдера на вулкана под Йелоустоун.

Гейзерите не са взаимно свързани с магмената система, освен фактът, че магмата им дава топлина. Гейзерите изригват винаги при създаване на положение, при което водата и парата попаднат в пространството под отвора на гейзера, което е доста тясно. Получава се смес от двете агрегатни състояния на водата под налягане, която накрая намира път нагоре.

Последно изригване на Йелоустоун

Преди повече от шестотин хиляди години се е случило най-голямото известно изригване, така нареченото Лава крийк. От тогава е имало още около 80 малки изригвания, почти без изливане на лава. Някои от тези изригвания са създали потоци от лава в калдерата на вулкана.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати