Митът за Херакъл

Митът за Херакъл

Херакъл е древногръцки герой, най-прославеният измежду всички. Познат е и с името Херкулес, както се нарича в римската митология. Отличителното му качество е неговата необикновена сила. Почитан е наред с боговете и след смъртта си е приет на Олимп като един от тях.

Атрибутите му са кожата на Немейския лъв, убит от него, лъкът и стрелите му. Приживе е покровителстван от богинята Атина и преследван от жената на Зевс - Хера. Известен е с дванадесетте подвига, които извършва по заповед на Евристей, негов братовчед, на когото трябвало да се подчинява.

Произход и битие на Херакъл

Херакъл убива Немейския лъв

Херакъл е роден в Тива, в Беотия, според Омировата поема Илиада. Майка му е царица Алкмена, от рода на Персеидите, потомци на древногръцкия герой Персей. Баща му е върховният бог Зевс, но е отгледан от героя от митологията Амфитрион, съпруг на майка му. Бащинството на Зевс е причина Херакъл да бъде ненавиждан от богинята Хера, която през целия му живот го преследва и се опитва да му напакости. Херакъл има и брат близнак с име Ификъл, който умира още в люлката.

Според митологията Херакъл има няколко жени и много деца. Родът, на който той става основател, се нарича Хераклиди.

Когато идва време Херакъл да се роди, Зевс казва на Олимпийските богове, че ще се роди най-славният герой на Гърция, който ще властва над всички. Ревнивата богиня Хера решава да промени с измама това предопределение. Тя настоява пред Зевс да се закълне, че казаното от него ще се изпълни и забавя раждането на Херакъл, за да може друга царица, на Тиринт и Микена, която също чака дете, да роди преди Алкмена. Така първи се ражда Евристей. Хера не се задоволява с това и изпраща две отровни змии в люлката на Херакъл, но той е толкова силен още като младенец, че ги удушва с голи ръце.

Детството му преминава в учение и той получава всички знания, които времето, в което живее, може да му даде. Херакъл израства здрав, силен и знаещ, готов да бъде герой. Такъв става благодарение на 12 подвига, които извършва по заповед на Евристей.

Херакъл убива Лернейската хидра

С намесата на Хера младият герой става подчинен на братовчед си и извършва подвизите, които по-късно му отреждат място сред боговете. Тези подвизи са последователно извършени за 12 години. Херакъл удушва Немейския лъв, убива Лернейската хидра, унищожава Стимфалските птици, улавя Керинейската кошута, укротява Еримантския глиган, почиства за един ден Авгиевите обори, укротява Критския бик, открадва конете на цар Диомед, взима пояса на царицата на амазонките Иполита, похищава кравите на Герион, откъсва златните ябълки на Хесперидите и извежда оковано в синджири триглавото куче Цербер от подземното царство.

След смъртта му на Херакъл е отредено място сред боговете. Героят става безсмъртен и получава за жена богинята Хеба. Хера прекратява с враждебното си отношение към него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
03.04.2019 20:31
nema drevni gurzi te sa si cisti trakiizi hahahahaha
316
6