Здравословният сън започва от полунощ
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здравословният сън започва от полунощ

Здравословният сън започва от полунощ

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60837
Здравословен сън

За здравословен и качествен сън е важно да заспивате към полунощ, показва ново научно изследване. Според експертите времето, в което си лягате, е също толкова важно, колкото и броят на часовете, отделени за сън.

Проучването показва, че за организма е от значение дали си почива от полунощ до 7-8 часа сутринта или от 1-2 през нощта до 9-10 часа сутринта.

Най-добрият сън е между полунощ до 7 сутринта за възрастните хора, казва изследването. След такъв дълъг и спокоен сън мозъкът и паметта работят по-добре, а организмът напълно е възстановил енергията си, изразходена през деня.

Учените добавят още, че за да се подготвите за сън, ви е необходим най-малко 1 час, заради което най-доброто време за лягане е около 23 часа.

Препоръчително е през този час да се отдадете на тихи занимания, с които да дадете знак на тялото си, че е време за сън, като четене и медитация.

Заспиване

Нередовният и нездравословен сън може да ви направи по-напрегнати и раздразнителни от обикновено. Освен това некачественият сън се отразява върху работата на мозъка, който не е отпочинал и трудно се справя със запаметяването на информация.

Липсата на качествен сън се отразява на целия организъм. Недоспалите хора са по-застрашени от вирусни заболявания като настинка или грип и по-лесно развиват различни инфекции.

За здравословен сън от ключово значение е и да не се храните обилно на вечеря, да не консумирате алкохол, да пушите или хапвате шоколад. Установено е, че чистият въздух помага, за да заспите по-бързо, и е препоръчително да направите кратка разходка, след като хапнете.

Не бива да се храните с тежки мазни и месни храни до 4 часа преди лягане. Това означава, че вечерята ви не трябва да е по-късно от 19 часа.

Преди сън може да си вземете вана, а когато си лягате, може да изпиете чаша топла вода или мляко, тъй като те са доказали ефекта си за по-бързия, продължителен и здравословен сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати