Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

4 от 5 Снимки
Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим
Снимка: wikimedia

4. Шапур I


Шапур I управлявал Сасанидска Персия от 240 до 270 година. Неговата мечта била да възвърне земите на разрушената от Александър Македонски Персийска империя. Той повел война с Рим и успял да превземе Сирия и най-големия град в света по онова време – Антиохия. Рим отвърнал и между двете империи започнала кръвопролитна война. Поход срещу ордите на персите повел лично император Валериан. В решителната битка римският владетел бил пленен. Шапур го използвал след това вместо седло на коня си. По-късно императорът бил убит и препариран и показван като трофей;

За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град.

На някои от тези воини дори и римляните се възхищавали и ги увековечавали със статуи и писали за тях в литературните си произведения. Някои от тези герои за своите народи успявали да спрат легионите и да ги обърнат в бяг, други губели живота си, но преди това нанасяли жестоки поражения на Империята.

Днес много от тези имена са все още се смятат за символ на независимост, решителност и национална гордост. Представяме ви в следващата галерия някои от най-големите врагове на Древен Рим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати