Легендарните оръжия, оформили историята
The Legendary Weapons That Shaped History
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Легендарните оръжия, оформили историята

Легендарните оръжия, оформили историята

Мечове

Историите, разказвани в митологиите на различните народи, са пленявали нашето въображение в продължение на хиляди години. Дори и извън мъглата на отминалите времена знаем, че историята на човечеството е написана и оформена на бойното поле.

Разказите, които са се превърнали в митове, винаги говорят за легендарни воини и техните мощни оръжия, даващи на своите собственици различни предимства и довели до тяхната победа. Почти всяка култура има по един такъв храбрец, който получил оръжието си от някой Бог, дух или друга неведома сила. Ето и най-известните легендарни оръжия, оформили историята.

Ескалибур

Това легендарно оръжие е най-добре познато като меча на крал Артур. Ескалибур имал властта да заслепи враговете, а ножницата му предпазвала ползвателя от кървене, причинено от рани, нанесени в битка.

Мечът на Атила

Легендата казва, че вождът на хуните Атила получил своето оръжие от самите богове. Оръжието било използвано от пълководеца като символ на божествената подкрепа. Някои историци твърдят, че мечът се помещава в Музея изкуствата във Виена, въпреки че тамошният експонат е направен най-малко половин хилядолетие след смъртта на Атила.

Мьолнир

Бог Тор

Легендарният скандинавски бог на гръмотевиците Тор владеел чука Мьолнир. Оръжието било създадено от две джуджета – Боркр и Ейтри. Мьолнир бил толкова мощен, че не можело да бъде унищожен, а когато бивал хвърлен, той се завръщал при Тор.

Тизона

Тизона е мечът на легендарния испански пълководец Ел Сид, който изгонил маврите от Иберийския полуостров. Легендите разказват, че враговете бягали в ужас при вида на блестящия Тизона. При разкопки край град Бургос през 2007 година археолози вярват, че са открили митичния меч, който днес е изложен в Историческия музей в Мадрид.

Дамоклевият меч

Дамоклевият меч е оръжието, което сиракузкият тиран Дионисий I Стари заповядал да закачат на конски косъм над главата на ласкателя му, а иначе завистник - Дамокъл. Изразът се е превърнал в крилата фраза и е предаден за историята и поколенията от Цицерон в неговите Тускулански беседи.

Пашупатастра

Бог Шива

Пашупатастра е едно от най-мощните оръжия в цялата индуската митология. Личният меч на бог Шива имал силата да убие всички живи същества на Земята и дори да разруши цялото творение. Върховният Бог на индусите поверил оръжието на великия воин Арджуна. Мъжът обаче не го използвал никога, знаейки за неговата сила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest