Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Историята на Сюлейман Великолепни

Историята на Сюлейман Великолепни

Сюлейман Великолепни

Сюлейман Великолепни е един от най-великите владетели на Османската империя. По негово време държавата на турците се разпростира от стените на Виена на север до столицата на Йемен на юг и от Багдад на изток до Алжир на запад. Той е и един от най-дълго управлявалите султани, като се възкачва на престола на 30 септември 1520 г. и остава на него до смъртта си през 1566 година.

По времето на Сюлейман I Османската империя достига най-големия си разцвет и бързо се превръща в световна сила. Освен с мащабните си военни кампании, които той сам предвожда, султанът е запомнен и неговите реформи, постлали пътя към възхода на държавата, както и любовта му към жените и изкуството. Не случайно освен Великолепни той е наричан и Законодателя.

Сюлейман се възкачва млад на престола след смъртта на баща си Селим I. Тогавашните дипломати в турската столица Истанбул го описват като висок, жилав, бледа кожа, но хубаволик. Характерна черта за него, която удивлявала всички, била изборът му да носи огромни бели чалми.

Изследователите, изучаващи живота му, пишат, че като дете Сюлейман се възхищавал на Александър Македонски, което предопределило съдбата му и многобройните походи, които той води в Европа, Азия и Африка. След възкачването си на престола младия султан трябва да се справи с няколко въстанали свои провинциални управители. След това той насочва поглед към северния си съсед – могъщата по това време Унгария.

След поредица от кампании, връх от които е битката при Мохач, в която загива кралят на маджарите, страната е победена и покорена. Това стряска цяла Европа, която се решава да се обедини в борбата си срещу Сюлейман Великолепни.

Това обаче не го уплашва и той започва война, продължила повече от 20 години, с източния си съсед Персия. Кампаниите продължават и в Африка, където войските на Сюлейман покоряват земите на днешна Либия, Тунис и Алжир. Турски войски стигат чак до остров Суматра в Индонезия.

Селимие джамия

Под диктовката на владетеля излизат много закони, уреждащи живота в империята. Строят се училища, джамии и болници. Развива се изкуството. Самият Сюлейман е завършен поет, пише на персийски и турски под псевдонима Muhibbi. Някои негови стихове са се превърнали в турски поговорки.

За разлика от други султани, управлявали преди него, Сюлейман Великолепни има само четири жени в харема си. От тях обаче официална негова съпруга е само една – украинката Хюрем Султан, за която владетелят се оженва, като скандализира целия мюсюлмански свят по онова време. Хюрием или Александра Лисовска, както е родена, била заловена от кримските татари и подарена на султана като подарък. Той обаче запленен от красотата ѝ я освобождава и се жени за нея. Двамата имат общо 6 деца.

Сюлейман Великолепни умира през 1566. Наследен е от сина си Селим II. Това дава начало на дългия упадък на Османската империя, която никога повече не достига могъществото си от времето на Сюлейман Великолепни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest