Фигурата на палача в Средновековието
The Image of the Executioner in the Middle Ages
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Фигурата на палача в Средновековието

Фигурата на палача в Средновековието

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k447
Средновековен Палач

Един от най-мистериозните образи от времето на Средновековието е тази на палача. Той е последният, който осъденият на смърт вижда, преди да се пресели в отвъдното. Фигурата на палача е забулена от митове и легенди, които будят интерес и до днес.

В Средновековието палачите били близки до най-низшите прослойки – тези на актьорите и проститутките. Те вършели различни услуги на гражданите, като ги снабдявали с различни непозволени неща.

Палачите получавали процент от убития. В началото имали право да приберат предметите, намиращи се под пояса или в джобовете на осъдения, а по-късно се сдобили с правото да взимат дрехите и телата им. Те продавали части от тялото на убития и различни лекарства, направени от тях.

Палачът също така разполагал и продавал различни предмети, свързани с наказанието, като въжето на обесения. Те се използвали от алхимиците за различни видове езотерични експерименти.

Палач

Освен това, много палачи през Средновековието се занимавали и с екзорсизъм. Смятало се, че физическата болка е един от сигурните методи демонът да бъде накаран да напусне тялото на човека. Много от осъдените на смърт били измъчвани от палачите точно с тази цел.

Въпреки мрачната си професия, палачите през Средновековието можели да се женят и да създават семейства. Освен това разполагали с привилегията да взимат колкото си поискат продукти от пазарите безвъзмездно. Това се наложило, след като продавачите масово отказвали да вземат пари от окъпаните в кръв ръце на палачите.

При причастяването на миряните, палачът трябвало да минава последен. По време на църковните служби той бил длъжен да стои и най-накрая в църквата.

Негово задължение било също така да предлага на градската управа свой заместник, когато реши да се оттегля от поста. В противен случай не можел да напусне.

Една от най-разпространените легенди около палачите е, че са носели качулка. Това обаче не отговаря на истината. Изпълнителите на смъртната присъда не са криели лицата си. Качулки са поставяли само екзекуторите при обезглавяването на някои царски особи.

Малко популярен факт е, че в някои страни, като Франция, е имало и жени палачи. В намерен документ от 1264 г. се чете следният текст: "Този, който злослови или е извършил противозаконна постъпка, по преценка на съдиите ще бъде бит с пръчка през лицето от представители на неговия пол, мъжете от мъже, жените от жени."

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest