Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Асирия - първата световна империя

Асирия - първата световна империя

Асирия

В III хилядолетие преди новата ера на територията на Северен Ирак възниква малката държава Асирия, която се превръща в първата световна империя и променя хода на човешката история завинаги с революционните промени, които внася сред народите на Близкия изток.

Името на Асирия е достигнало до съвремието благодарение на гръцките историци. Самите асирийци се наричали в древността на бога си Ашур. До 19 век пр.н.е. малкото царство в северна Месопотамия било под постоянна зависимост на едно или друго шумерско царство. Истинска независимост добива при цар Илушума.

С идването на Аморейската династия в Асирия започва и нейният първи възход. Държавата успява да покори съседните народи и да се превърне в регионална сила. Периодът се отличавал с бурно строителство. Въпреки това в средата на 18 в. пр.Хр. Асирия е отслабена и попаднала под властта на вавилонския цар Хаммурапи. През 16-15 в. пр. Хр. се издигнало могъщото царство Митани, което с помощта на Египет е успяло да завоюва няколко съседни земи, включително и Асирия.

Но в края на 15 в. пр. Хр. Митани е значително отслабено от войните с хетите. Асирийските царе се възползвали от случая и започнали да водят самостоятелна политика.

Истинският възход на Асирия настъпва в първото хилядолетие преди н.е. Тогава асирийците първи въвеждат железните оръжия, а почти целият народ се посвещава на войната и покоряването на съседните народи. За по-малко от век Асирия се превръща от малко царство в невиждана дотогава империя. Знамената на асирийските царе се издигат от Египет до Персия. Държавата се разпростира на два континента.

Асирийски воини

Войната става единственият начин за водене на политика за асирийците. Тяхната държава е единствената страна в световната история, която е водила непрекъснати войни в продължение на цели 700 години. Всяко тяхно завоевание е придружено с нечувани жестокости. Цели градове и народи са изтрити от лицето на земята. Многобройните бунтове са смазвани бързо и безмилостно.

Благодарение на несметните богатства, натрупани по време на завоеванията, царете на Асирия построяват много градове като перлите в короната им били Ниневия и Нимруд. Двете поселения за времето си били най-големите в света.

Макар и могъщи, асирийците създали нестабилна държава, мразена от всички съседни народи. През 615 година пр.н.е, изтощена от многобройни бунтове и гражданска война, първата световна империя била унищожена от обединените сили на Мидия и Вавилон. Градовете й били сравнени със земята, а населението й – безмилостно избито. Въпреки това векове след това различни владетели на империите, появили върху руините на тази страна, продължили да се титулуват царе на Асирия.

Макар държавата им да била унищожена преди повече от две хилядолетия, асирийците оцелели. През 5 век те приели християнството. Днес в северен Ирак живеят около 600 хиляди асирийци, а по света са разпръснати още милион.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest