Как Омир описва траките в Илиада
How Homer Decribed the Thracians in the Illiad
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Как Омир описва траките в Илиада

Как Омир описва траките в Илиада

Траки

Въпреки многото археологически разкопки историята на траките все още е забулена в мистерия. Има много предположения за произхода и степента на развитие на древното население, живяло по българските земи, но може би най-ясна представа за това дава Омир в легендарния си епос Илиада.

Според древногръцкия писател траките са велики воини. Тяхната войска, дошла да помогне на обсадената Троя, е неизброима. Воините им идват със страховити колесници. Пехотата им е съставена от копиеносци, като всеки от воините е снабден с криви лъкове, залповете от които хвърляли в ужас елините. Войниците били опитни в ръкопашните схватки.

Омир описва траките и като вещи коневъдци, живеещи в плодородна Тракия. В земята им живеят могъщи първенци и знатни родове. Древният народ идва на помощ на троянците, пише авторът на Илиада, в цялото великолепие на въоръжението си и по нищо не отстъпва на съюзници или на противници.

Траките се биели с позлатени оръжия.

Доскоро това се смяташе за художествена измислица, но скорошни разкопки край рудника до Крумовград доказаха, че мината е снабдявала с метал Троя и Микена. Точно в този район се е намирало и сърцето на царството на митичния цар Резос, който се отзовал на призива за помощ на Троя. Така че описанията на Омир може би не са далеч от истината.

Информацията за траките в Илиада се явява и първото сигурно писмено сведение за древните ни предшественици. В знаменития си епос той описва тракийския цар Рез или Резос като велик пълководец, предвождащ войската си на колесница, украсена в злато и сребро. За самия владетел Омир пише, че изглежда по-скоро като бог от планината Олимп, отколкото като обикновен смъртен.

Тракийска гробница

Омир не скрива възхищението си от тракийските коне, отглеждани в Тракия. Описва ги като чудни и невидяни с превъзходен ръст и цвят, по-бял от сняг. От бързината им авторът се възхищава, като ги сравнява с вятъра.

Възхищението си от траките в древността са изразявали редица поети и историци на Елада. Интересен факт е, че повечето певци, музиканти и хора на изкуството в гръцката митология са били родени в Тракия.

Бащата на историята Херодот пише за древните траки: От всички хора най-голям е тракийският народ - разбира се, след индийците; и ако ги управляваше един човек и бяха единодушни, биха били непобедими и далеч най-силни от всички народи по мое мнение. Но това е непреодолимо и невъзможно за тях и никога няма да стане; затова са и слаби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#156571
Пак "Измишльотини"на Етиопските Цигани!
2
5
Радо
Радо
24.04.2015 20:32
Това са нашите деди
Траки = Българи
11
2