Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Вавилонската цивилизация: възход и падение

Вавилонската цивилизация: възход и падение

Вавилонската кула

Вавилонската империя се въздига върху руините на Акадската и Шумерската цивилизации. Самият град Вавилон е основан около 1894 година преди новата ера от аморитите, заселили се в Месопотамия.

Основаният от тях град се превърнал в последствие в едно от най-великите човешки поселения. Там за първи път били въведени писаните закони, а на учените, живеели в града, дължим редица постижения в математиката и астрономията.

Изчислено е, че Вавилон е бил най-големият град в света в периода 1770-1670 г. пр.н.е., и отново между 612 и 320 г. пр.н.е. Той е и първият град, чието население е достигнало 200 000 човека.

Развитието на вавилонската цивилизация може да се разгледа в три основни периода. След основаването си Вавилон представлявал средно голям търговски център. При аморитския му владетел Хамурапи градът държава се превърнал, макар и за кратко, в империя. Под ударите на вавилонските войски изчезнала Акадското царство и последните независими шумерски държави. За кратък период от време Вавилон завладява цяла Месопотамия.

След смъртта на Хамурапи империята бързо се разпада. Краят на първото вавилонско царство е сложен от владетеля на Хетското царство Мурсил I, който почти унищожил града, като избил голяма част от населението му.

Хетите не се задържали дълго във Вавилон. Те били изгонени от каситите, които завзели Вавилон и го превърнали в столица на основаната от тях държава. Древният град останал под тяхно управление повече от 570 години.

Въпреки че през този период Вавилония била малка държава, която през различни периоди била зависима от една или друга държава, градът станал културен и търговки център на Близкия изток. Управлението на каситите приключило през 1155 пр.н.е., когато Вавилон бил превзет от Царство Елам. Последвали близо 250 години хаос, по време на който градът бил многократно превземан от чужди народи.

Персия

В края на Бронзовата епоха Вавилон бил превзет от огромната за времето си Асирийска империя. В следващите 300 години поселението било възстановено и отново възвърнало предишната си слава. С разпада на Асирия през 619 пр.н.е. Вавилон отново станал независим и основал своя империя. За кратък период от време под негова власт се озовал целият Близък изток.

Вавилонската цивилизация е съкрушена от Персийската империя през 539 пр.н.е. от владетеля ѝ Ксеркс. От тогава градът, въпреки че продължил още близо хилядолетие да е важен културен център, никога не възврнал независимостта си. Вавилон е напълно разрушен от арабите, когато те превземат Месопотамия през 7 век от н.е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest