Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Как влияе гравитацията?

Как влияе гравитацията?

Влияние на гравитацията

Гравитационните аномалии са отдавна очаквани от учените по света. Обикновено те се появяват, когато всички планети от Слънчевата система попаднат от една и съща страна на Слънцето. Този феномен се случва изключително рядко. Според научни изчисления това е възможно веднъж на 10 хиляди години.

За последно на голяма гравитационна аномалия бяхме подложени на 4 януари тази година. Тогава можехме да полетим! Това, разбира се, бе възможно само за няколко секунди и се дължеше на факта, че земното притегляне намаля осезаемо.

Информацията бе разпространена в началото на декември от американското списание "Нюс Хаунд". Изданието цитира именития астроном Патрик Мур, според когото точно на 4 януари в 9:47 часа по Гринуич или 18:47 българско време планетите Плутон и Юпитер са се подредили в една линия, гледани от Земята. Комбинираната гравитационна сила на двете най-големи планети в Слънчевата система оказа влияние на всички останали планети в слънчевата равнина. По този начин гравитацията им надмина земното притегляне и в резултат на това ние тежахме по-малко.

Най-голям гравитационен натиск на Земята обаче оказва Луната. Огромният спътник влияе върху човека и природата. Гравитационното му притегляне е по-силно от земното. То е способно да привлича милиони тонове вода, като по този начин причинява приливите и отливите. Научни изследвания доказаха, че то деформира дори земната кора и допринася за земетресенията.

Оказва ли гравитационното притегляне влияние върху човека? Много учени са убедени в това. 2/3 от човешкото тяло са вода. При пълнолуние и новолуние, водата в нашия организъм пряко се влияе от движението на Луната. Още от дълбока древност човек се опитва да извлича максимална полза от гравитационното влияние на земния спътник. В последно време допълнителна популярност добиха лунните диети. Отделно от това много лекари твърдят, че ако лечение се започне при новолуние, шансовете за успех са по-големи.

Оказва се, че последни проучвания в областта показват, че различните хора по различен начин усещат лунното влияние. Най-голямо влияние Луната има върху жените. Много представителки на нежния пол съобщават за главоболие, безсъние, общо неразположение и дори депресия. Според автори Луната оказва влияние на хормоналния баланс в женския организъм, свързан с функциите на епифизата и секрецията на хормона мелатонин – хормон на нощта и на стреса.

При мъжете това явление е значително по-рядко, защото влиянието на Луната върху тях по- рядко се усеща осезателно, но това не значи, че липсва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest