Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Празнуваме покров на Пресвета Богородица

Празнуваме покров на Пресвета Богородица

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Покров на Пресвета Богородица
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 1 октомври българската православна църква празнува покров на Пресвета Богородица. От старославянски думата покров означава покривало или защита.

На 1 октомври имен ден празнуват Анани и Анания.

Славянският празник възниква през X век, като на него се почита явяването на Божията майка в Константинопол. Необикновеното знамение е станало през първата половина на X век.

За първи път празникът е посрещнат в храма на Животоносния източник във Влахерна. Именно пред вратите на този храм няколко души, сред които и свети Андрей Юродиви, са видели Богородица, съпровождана от свети Йоан Кръстител, свети Йоан Богослов и няколко други светци.

Божията майка е вървяла към центъра на храма, след което коленичила и започнала да се моли, а лицето ѝ се обляло в сълзи. След края на молитвата Богородица свалила покривалото от главата си и го простряла над хората в знак на защита.

По това време жителите на Константиноп били заплашени от варварско нашествие на араби. Но след като Дева Мария посетила града, опасността за тях преминала.

Празникът покров на Пресвета Богородица се отбелязва само в славянските страни. Българската православна църква учредява този празник през XIX век.

Закрила на Пресвета Богородица

На този ден православните християни трябва да посетят църквата, за да се помолят за защита от Пресвета Богородица.

В своя земен живот Богородица изпитала много лишения и страдания. Сега, разбирайки всички страдания на човечеството, като майка на всеки християнин тя помага на всеки страдащ човек.

По традиция на този ден се открива новата академична учебна година в Богословския факултет на Софийския университет Свети Климент Охридски - най-старият ни университет, и във всички висши учебни заведения в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest