Митът за Делфийския оракул
The Myth of the Oracle at Delphi
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митът за Делфийския оракул

Митът за Делфийския оракул

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Делфийски Оракул

В античния свят Делфийският оракул се е приемал като най-точното средство, с което могат да се правят предсказания и пророчества. Той се намирал в храма на Аполон в Делфи.

И до днес по склона на планината Парнас могат да се видят останките от този легендарен храм.

Храмът на бог Аполон е построен в негова чест след победата му над чудовището Питон. Главната жрица в този храм се наричала Пития, а питонът става един от символите на Аполон.

В Древна Гърция всички държавници се допитвали до оракула преди да вземат важно решение за страната, като така Делфийския оракул предопределил политиката в Древността.

В началото пророчествата са се правили само веднъж в годината – на рождения ден на Аполон, който бил в средата на февруари или март според различните източници.

По-късно обаче предсказанията са се извършвали всеки месец на седмо число. Единствено жрицата Пития можела да проракува с оракула. Тя отказвала да предсказвала бъдещето на хора, които са извършили много престъпления. Жрицата е изисквала пълна преданост и дълбоко целомъдрие.

Делфи

За всяко пророчество Пития се измивала в Касталския извор, обличала златна дреха, пускала косата си и поставяла на главата си лавров венец. Жрицата сядала на висок трикрак стол, пиела вода от свещения извор, палила лаврови клончета, вдишвала техните изпарения и така правила своите предсказания.

Пития изпадала в наркотичен екстаз и говореното от нея веднага трябвало да се запише и по-късно да се изтълкува. След като се изтълкува, гаданието винаги се представяло във вид на поема на поръчителя.

Вътрешността на храма в Делфи бил непристъпен за обикновените хора и само жриците можели да влизат в него. Около Делфийския оракул се намирала златна статуя на Аполон, лаврово дърво, свещен извор, омфал с два златни орела, а под него саркофаг с пепелта на чудовището Питон.

Според знаменития Плутарх, който някога също е бил жрец в храма на Аполон, пророческото могъщество на Пития се основавало на вдишването на някакви тайнствени изпарения, излъчващи се от недрата на земята. Но изследвания на геолози не са открили подобни газове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest