Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»6 уникални факти за сънищата

6 уникални факти за сънищата

6 уникални факти за сънищата

Сънищата тормозят великите умове от стотици хиляди години. Сънищата са нещо, което все още не може да бъде напълно обяснено от науката.

Много хора вярват, че сънищата могат да предсказват нашето бъдеще. Учените се опитват да намерят отговорите именно на това.

Вярно ли е, че слепите хора виждат сънищата си

Това е така, но само за тези, които са изгубили зрението си поради някакви причини. Хората, родени слепи, нямат тази привилегия. Иначе хората с придобита слепота виждат сънищата си както и всички останали - и цветни, и черно-бели.

Сънищата предотвратяват нервни сривове

Факти за сънищата

Сънищата се явяват отражения на нашите желания - както съзнателните, така и подсъзнателните. Именно сънищата помагат за порядъка в нервната ни система. Неотдавна учени провели следния експеримент: подложили на осемчасов сън доброволци, точно когато те сънували, ги разбудили. След няколко часа те станали раздразнителни и започнали да нервничат.

В съня си виждаме само хора, които сме виждали

Мозъкът не "измисля" нови персонажи. Хората, които се появяват в сънищата ни, сме виждали някога някъде. Например, след 40 години можем да сънуваме човек, който ни се е притекъл на помощ в някаква опасна ситуация. През целия си живот ние виждаме хиляди хора, които след това под някаква форма присъстват в съня ни.

Някои сънуват черно-бели сънища

Около 12% от хората сънуват черно-бели сънища. Досега учените не могат да разберат защо това се случва.

Никотинът влияе на сънищата

Цветни сънища

Ето ви един много любопитен факт - хората, които се отказват от пушенето, сънуват много по-ярки сънища, отколкото пушачите или тези, които никога не са използвали никотин.

По време на сън тялото на човек е парализирано

Това в действителност е така. Нашият мозък се опитва да изключи центрове на движението и физическата активност, така че ако в съня има някакво нараняване или движение, то да не се пренесе в действителност.

Вижте още:

- Защо повтарящият се сън е аларма за проблем;

- Тълкуване на еротични сънища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
anthany
anthany
14.04.2013 16:43
Прочетете Хакери на сънища на Андрей Реутов или Кастанеда . . .
0
0
Всезнайко
Всезнайко
12.04.2013 19:57
Добре, а непознатите хора , които сънуваме, задължително ли е някъде наистина да сме ги виждали? Не може ли да са проект на въображението ни?
1
1
miro
miro
15.02.2013 23:18
аз сънувам и бъдещето в сънищата си, но в всеки сън случката се случва в училище или на автобусната спирка. нека и този въпрос да достигне до учените.
0
0
вени
вени
02.09.2014 11:28
И с мен е същото обаче с мен е следното:Значи сънувам някакъв сън и в същото време за около 1-2секунди се появява малка картина или някакво клипче.След това като стана и помня само и единствено за съня а не за картината.И като започне деня например те видя с някой приятел и погледна настрани и ми се струва познато и осъзнавам че съм сънувала тази картина която съм видяла току-що.
0
0
valao
valao
21.01.2012 10:29
Преди да вляза в гимназията бях сънувала сън, в който имаше много хора, ставаше нещо и едно момиче ми помагаше да се измъкна. По-късно се запознах с това момиче и станахме добри приятелки. Но не я бях виждала друг път - преди.
Сънищата ми винаги са цветни и почти винаги - свързани истории. И много често в тях виждам лица, които не съм запомнила в будно състояние. И винаги - абсолютно ВИНАГИ случките се развиват на непознати места.
0
1
мая
мая
11.10.2011 10:13
Много често, да не кажа постоянно сънувам и то едно и също. Понякога се мъча да свържа сънищата със ставащите събития на живо и да разбера дали има някаква връзка. Забелязала съм когато сънувам една от дъщерите си, която живее далече на другия ден се виждаме или чуваме. Не зная това дали е съвпадение или внушение, а може би силното желание да стане така както на мен ми се иска. А може би наистина сънищата показват някои събития.
1
0
She
She
02.08.2011 19:57
Пo 10 съня.
0
0
BlackRose
BlackRose
29.07.2011 01:17
Аnubys, да, има логика естествено! По принцип Дени е много прав. Това, че не помниш да си бил на определени места или не си виждал определени хора си има обяснение. Да речем, ако си гледал някой филм, там може да си виждал местата или хората или ако примерно си чел нещо и си си го представил или ако си бил на тези места като бебе или просто, ако си си представил нещо и то се е запечатало в под съзнанието ти, но ти не помниш, това има много обяснения.
0
0
Любо
Любо
16.05.2011 09:16
Слушайте Дени какво ви говори.
0
0