sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Трите кръга, които ни правят щастливи

Трите кръга, които ни правят щастливи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k961
Семейно щастие

За да бъде щастлив един човек, той има нужда да е разбран, защитен и подкрепян от другите. В психологията тези нужди се определят като трите кръга на одобрение, от които всеки има нужда. Изграждането на здравословен баланс между тях е основната жизнена задача на всеки човек.

Първият кръг е на родителите

Със самото си раждане човек става силно зависим от своите родители. В началото е въпрос само на физическо оцеляване, след това тяхното влияние прераства в изграждане на представата ни за света. Още от малки деца хората се стремят да получат одобрение от родителите си. Отговаряйки на техните очаквания, получавайки похвали и емоционална подкрепа, хората се чувстват щастливи.

Щастие

Вторият кръг е на приятелите

С времето човек се дистанцира от родителите си и се появява нуждата да бъде разбран и приет сред своите връстници. Общите интереси и възраст водят до чувството за сродство и споделеност. Чрез приятелите можем да разчетем и разрешим страховете и проблемите си, така че тяхното одобрение е важно не само за отношението ни към всички, които ни заобикалят, но и за отношението към самите себе си.

Третият кръг е на партьора

Интимен партньор

Когато се зароди потребността от интимност, човек търси одобрението и на своя партньор. Неговото отношение играе голяма роля в нашия живот. Балансът в една връзка ни помага да откриваме повече за себе си, но и да позволяваме изява и от страна на партньора. Ако той е нарушен, потискаме или своите желания или тези на човека до нас.

Тези кръгове са определени от психологията и имат за цел да набележат основните периоди в човешкия живот, които са трамплини към щастието. Но се обръща внимание на фактора, че търсенето на одобрение може да доведе до зависимост. За това се очертават няколко основни догми:

1. Винаги ще има хора, които не ни харесват или ние тях – няма перфектни хора;

2. Често търсим одобрението на другите, само защото не одобряваме себе си – най-важно е сами да се разбирате и харесвате;

3. Опитваме се да не бъдем отхвърлени и самотни – всеки има слаби места и е най-лошо, ако търсим одобрението в очите на другите заради някои от своите несъвършенства и страха ни да бъдем изоставени. Това отново не е рецепта за щастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest