Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Защо отслабва паметта ни?

Защо отслабва паметта ни?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k879
Мозък

Паметта е една от най-висшите психични функции на човека. Тя позволява да запомняме информация, да я съхраняваме и по-късно – да я възпроизвеждаме.

Лошата памет е явление, разпространено сред хората в зряла възраст, и колкото по-възрастен е един човек, толкова е по-слаба паметта му.

Но неправилният начин на живот също е причина за отслабване на паметта. Недоспиването, пушене, стрес, алкохол, нездравословното хранене – всичко това допринася за отслабването на паметта.

Недоспиването влияе върху процесите на усвояването на информация, тъй като по време на сън в мозъка се осъществяват сложни биохимични процеси, които прехвърлят информация от краткотрайната памет в дълготрайната.

Стресът предизвиква изхвърляне на хормони в кръвта, които стимулират организма да работи на пълна мощност. При хроничен стрес настъпва изтощаване на всички системи на организма, в това число и на паметта.

Работа пред компютър

Пушенето предизвиква недостиг на кислород в мозъка и това след време води до отслабване на паметта и до разсеяност. Злоупотребата с алкохол се отразява зле върху паметта.

Нездравословното хранене предизвиква дефицит на витамини В, С и Е и на аминокиселини, без които са невъзможни процесите на метаболизъм в мозъка. Това естествено води до проблеми с паметта и с концентрацията на вниманието.

Ако искате да подобрите паметта си, опитайте се да се наспивате, да се храните здравословно, откажете цигарите и не прекалявайте с алкохола.

Рязкото отслабване на паметта и то дотам, че човек не помни какво е правил преди минути, се среща при Алцхаймер. Приспивателните и някои обезболяващи могат да предизвикат забавяне на процесите на запомняне.

При депресия се наблюдава отслабване на паметта. Това е свързано със забавяне на всички функции на организма. След излизане от това състояние паметта се възстановява, и то до състоянието, в което се е намирала, преди човекът да е изпаднал в депресивно състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest