Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Историята на Атила

Историята на Атила

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Бойна въстановка

Атила е името на легендарния пълководец на хуните. През 374 година хуните избрали за свой хан Баламир. Той успял да разгроми вестготите и да превърне хуните във воини, пред които треперел целият свят.

Те носели груби дрехи от кожа и конски косъм, имали тежки шлемове и кожени шапки. Те постоянно били на кон и във всеки европеец предизвиквали чувство на учудване, смесено с нарастващ ужас. Те се движели винаги напълно въоръжени.

Хуните се покланяли на великия дух на небето Тенгри и обожествявали петте стихии – земята, метала, въздуха, огъня и водата. Те не се страхували да умрат в битка и давали всичко от себе си.

След време хуните атакували Рим. След смъртта на Баламир на власт дошъл синът му Улдуз, който имал син Манчуг. Неговите синове били Атила и Буда, като Атила седнал на трона през 434 година, а брат му му помагал.

Колизеум

Атила бил среден на ръст, с широки рамене и черна коса. Той бил красноречив и бил известен с това, че в битка е безпощаден към враговете си, а когато се ядосал, всички треперели от страх за живота си.

Той наказвал жестоко лицемерите и подмазвачите около себе си, но покровителствено се отнасял към воините, които обичали народа си. Атила живеел скромно и бил известен със своето гостоприемство.

Той имал трима сина – Денгиз, Илник и Елак. Атила основал своя орда в Панония. В ордата му имало представители на най-различни народи – славяни, персийци, готи, а също така и много чергарски народи.

През 477 година ордата на Атила стигнала до Константинопол – столицата на източен Рим. Великият Рим бил унизен и се съгласил да плаща годишна такса. След като Рим не спазил уговорката, Атила атакувал, като започнал от Германия и Франция. Нашествието на хуните било ужасяващо.

Войската на Атила се състояла от 100 хиляди тюркски воини и още 100 хиляди воини от различни племена. Римската армия също наброявала 200 000 души и била командвана от Аесиус, който бил приятел от детинство на Атила, тъй като дълго време живял сред хуните като заложник. Римската армия била разгромена, но след оттеглянето й Атила не продължил да я преследва.

Той пристигнал пред вратите на Рим и всички били ужасени, че от града няма да остане и помен, но тогава с Атила се срещнал римският папа Леон. Той го помолил да не посяга на града, където се намирали културните ценности на Римската империя. Атила се вслушал в молбата му и оставил Рим непокътнат. През 453 година Атила умрял и според историците той най-вероятно е бил отровен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
44
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
14.02.2015 18:43
Много въпросителни умира през 453 а е стигнал Константинопол 477. После неговият брат Буда съвпадение ли е името с Буда които е живял 5 века преди новата ера. Защото знанията на Будистите от едно време означавт сила, такава която поставя на колене и християни и мюсулмани.
0
0
Валентин
Валентин
06.07.2014 17:23
Чергадки народи между които и Българите които опитомили коня и го...
Съвременните чергарски народи използват автомобилите за...
Смешно
0
0
d
d
18.04.2013 13:26
Както и всички останали.
0
0
Кристиан
Кристиан
10.10.2012 21:32
Всички велики умират :(
0
0