Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Осъзнатото сънуване и какво е то

Осъзнатото сънуване и какво е то

AdminAdmin
Администратор
658318
Осъзнато сънуване

“Въпреки че може да ви изглежда фантастично, докато сънувам, аз съм в пълно владение на своите всекидневни способности. Мога да мисля по-ясно от всякога, мога свободно да си припомням детайли от будния живот, мога да вземам съзнателни решения. И все пак нищо от това не намалява яснотата на сънищата ми. Парадоксално или не, аз съм буден в своите сънища.” - из дневника на един осъзнато сънуващ.

Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, по време на което човек спи и в същото време осъзнава, че спи.

Терминът “осъзнато сънуване” или ясно сънуване (англ. lucid dream) е въведен от холандския учен Фредерик Уилямс Ван Еден през 1913 г. Той е един от първите учени, които провеждат сериозни научни наблюдения по въпроса.

Изследвал и систематизирал над 352 свои осъзнати сънища за период от около 14 години и през въпросната 1913 година ги е представил на тогавашното “Общество за Психични Изследвания”.

Преди да бъде въведен терминът “осъзнатo сънуване”, това състояние на съзнанието е било наричано по различен начин от различните автори:

- сън на знанието (Оливър Фокс)

- полусън (П.Д. Успенски)

- сънувана истина (Робърт Мос)

- сън на опита

- ясен сън

- съзнателен сън

- граничен сън

- сън на силата

- буден сън

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
опла
опла
15.02.2016 19:17
Аз сънувах че ми гори раницата и се сетих че сънувам и не е хубаво да сънуваш че нещо гори,и залях раницата си с вода и я угасих
0
0
Игнат
Игнат
12.01.2015 23:22
Веднъж осъзнах,че сънувам и си направих война с чудовища.
0
1
Йоана
Йоана
27.04.2013 17:20
Аз съм сънувала много пъти !! Но помня само два от сънищата които са кошмари . Първият е че в училище като отида всичко е в кръв и отрязани глави на ученици и учителите ми казваха че това е само украса а вторият ми сън беше свързан с духове някъде навън .
1
0
Бубачко
Бубачко
29.01.2013 16:29
Имаше време, когато предизвиквах такива сънища. Трудно се научих, но си заслужаваше. Първо се учиш да си спомняш сънищата - веднага щом се събудиш, дори и да не си отворил очи. Важно е и да запомниш емоцията с която си се събудил от съня. Когато се научиш да си спомняш съня (понякога е повече от един), почваш да се опитваш да се задържаш в тях. Т.е. - да разбереш, че сънуваш, но да не се будиш. Това е трудно, но по-трудното е след това - осъзнаваш, че си в сън и започваш да го променяш. Променяш в съня си средата, ситуацията, влияеш на обектите в съня ти (било то предмети, хора или животни). Така можеш да се справиш с кошмарите, защото често те идват с причина. Има проблеми, с които не можеш да се справиш буден, за това ти се дава възможност да го направиш в съня си. Има и "пророчески" сънища. Има сънища, които ти предлагат решение на нещо, с което се занимаваш в ежедниевието ти и т.н. ... Уви сега живота ме повлече със страшна сила и не мога дори да си спомня сънищата. За тия работи се иска спокоен ум....
3
0
TEDIII
TEDIII
25.01.2013 20:14
На мен ми се е случвало много пъти.Някой пъти сънувам някакъв страшен сън,но обаче по време на съня аз си казвам"Аз сънувам и след малко ще се събудя" и наистина след минути се събуждам.Не помня съня,но помня че съм си казвала,че сънувам :)
4
0
готическо черно
готическо черно
19.01.2013 18:01
От както се помня осъзнатото сънуване е водещо в живота ми.Не помня път в който да не съм будна и да не сънувам в същото време.Всъщност хората като мен,когато спят не сънуват,а в последната фаза на съня си са полубудни или напълно будни,но не владеят съня си като мисли,а той като филм се изпълнява в главата .Ти чуваш всичко и осъзнаваш какво се случва около теб,но не спираш да сънуваш докато не отвориш очи и не се разсъниш.Нещо като прожекция на насъбраи мисли,мечти и емоций в главата ти.
Доколкото знам неможеш по свое желание да "сънуваш осъзнато"-става от самосебе си.Не го пожелавам на никой,защото така съня ти не е здрав.
И в допълнение,най-лошото е че усещаш емоцийте до най-малкото усещане,все едно наистина се случва.
1
1
ванка
ванка
12.01.2013 08:03
И аз тези сънища ги сънувам след обяд. Заспивам много дълбоко, и толкова хубаво.Обикновенно от такива сънища се будя бълнувайки това което сънувам, като че ли някой ме кара по този начин да запоня съня.
0
0
вЪлю
вЪлю
10.01.2013 17:22
На мен ми се е случвало точно 2-пъти ама не продължава дълго и се събуждам :(
0
0