Как да се събудите ефективно
How to Wake Up Effectively
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Как да се събудите ефективно

Как да се събудите ефективно

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k878
Как да се събудите ефективно

Много ли са хората, които посрещат новия ден с усмивка, вместо с кисело изражение да погледнат часовника и да се помъкнат към кухнята, за да си направят кафе?

Лесно можете да се научите да превърнете събуждането в радост. Според биоритмологията – науката, която изучава биоритмите и техните закономерности, ранното ставане не се отразява добре на организма, ако сте сова, тъй като се налага да използвате допълнителни ресурси на тялото си, за да сте будни.

Според биоритмологията всички биологични процеси са подчинени на цикличното влияние на Луната, Слънцето, планетите, кометите и зависят от гравитационното и геомагнитното поле на планетата.

Тези влияния действат различно върху тялото на човека. Те могат да бъдат използвани максимално в зависимост от индивидуалните особености на отделния човек.

Според биоритмологията главният синхронизатор на вътреклетъчните биоритми е смяната на деня и нощта. Нарушението на тези физиологични ритми води до патологични процеси, болести и бързо изхабяване на организма.

Роля на храната преди сън за доброто събуждане

ДушКак да се събудите

Така например белтъчините, консумирани преди лягане, не се смилат до сутринта, а се разлагат под въздействие на различни микроорганизми, тъй като по това време на денонощието стомахът не отделя необходимите вещества.

Това предизвиква образуване на отровни ендотоксини, които тровят организма. В резултат на това се стига до нощни кошмари, трудно събуждане, мускулна умора.

За да се събудите по-лесно, спазвайте основното правило – не преяждайте преди лягане.

Етапи на съня и събуждането

Източната медицина отделя три периода, които в продължение на денонощието се повтарят два пъти, като всеки от тях трае по четири часа. Така периодът на тежестта и спокойствието продължава от десет до два часа сутринта. Ако се събудите в този период, усещането за тежест ще остане през целия ден.

Периодът от два до шест часа сутринта се характеризира със свежест и ако успеете да станете преди шест часа сутринта, денят ви ще е приятен и лек.

По-трудно е да се събудите в седем, отколкото преди шест часа. След това задължително изтичайте към банята, където редувайте топлата и студената вода, за да се ободрите.

Сутрешна рутина за приятно събуждане

Сутрешният душ е начин да разпределите правилно електрическия заряд по тялото си. Повърхността на земята е с отрицателен заряд и краката се зареждат отрицателно, а главата заради дишането с положително зареден въздух се зарежда положително.

Така средната част на тялото е неутрално заредена. Но тъй като съвременният човек е отдалечен от повърхността на земята по всевъзможни начини, само сутрешният душ равномерно разпределя заряда по тялото.

Това се постига и ако ходите боси. А за да се чувствате още по-свежи след събуждането, потопете цялото си лице в дълбок съд със студена вода. Задръжте дъха си и енергично мигайте с очи.

От задържането на дъха в организма се създава запас от въглероден диоксид, който спомага за бързото събуждане и очите се отварят от само себе си.

Вижте още:

- Ужасът на трудното събуждане сутрин;

- Пречистващ ритуал преди лягане;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest