Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Следобедният сън

Следобедният сън

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k875
Следобеден сън

Организмът на човека изисква толкова почивка, колкото позволява мозъкът. С други думи, ако мозъкът работи с пълна сила, няма нужда от почивка.

Важното е, че от време на време имаме нужда от почивка. Можем да възстановим силите си и да продължим работа, ако направим кратка двадесет минутна почивка за сън.

За хората увлечени от работата си, тези кратки почивки за сън, ще осигурят прилив на енергия и нови идеи. При хората, които спят през деня, нивото на хормоните на стрес е по-ниско.

Избягвайте прекалената употреба на кофеин, а също така и на продукти с високо съдържание на захар и мазнини, които влияят на способността на човек да заспива.

Следобедният сън

Вместо това час или два преди сън, яжте храна с високо съдържание на калций и протеини, които спомагат за заспиването.

Нано-сън: 10 — 20 секунди. Учените още не са стигнали до заключение има ли полза от толкова кратък сън, например на нечие рамо в автобуса или влака.

Микро-сън: 2 — 5 минути. Неочаквано, но всъщност се оказва доста ефективен начин да се преборим със сънливостта и да се заредим с малко енергия.

Мини-сън: 5 — 20 минути. Засилва се вниманието, издържливостта, усвояването на двигателните навици и двигателната активност.

Концентриран сън - 20 минути. Обединява предимствата на микро- и мини-съня, също така увеличава мускулната памет и освобождава мозъка от безполезната натрупана информация, подобрява дълготрайната памет - запомнянето на факти, събития и имена.

Сънят на мързеливия човек е 50 — 90 минути. Обединява стадиите на бързия и на спокойният сън. Той е полезен за подобряване на перцептивната дейност, а също и при излишък на соматотропин - хормона на растежа, който отговаря за възстановяването на костите и мускулите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest