sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Музиката ни носи удоволствие като от секс

Музиката ни носи удоволствие като от секс

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Музиката ни носи удоволствие като от секс
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Музиката е с човечеството от незапомнени времена. Най-старите музикални инструменти са направени преди десетки хиляди години. Но никой не може да разбере защо обичаме да слушаме музика и какви нужди, ако има такива, задоволява това слушане.

Изследователите не могат да открият музикалните центрове в мозъка. Както и други процеси от по-висша класа, задачите, свързани с обработката и слушането на музикални композиции са разпределени между няколко области в мозъка.

Едно от проведените изследвания показва, че при фокусиране върху определени звуци се наблюдава повишена активност в дясната част на мозъка, която отговаря за слуха.

Това място се явява ключова област, която „разбира” музикалните произведения. Но тя се намира в тясно сътрудничество с други области на мозъка, отговорни за формиране на музикалната структура.

Музиката ни носи удоволствие като от секс

Други изследвания се концентрират върху емоционалните ни реакции, когато слушаме музика. Специалисти сканирали мозъка за изучаване на невронната механика на „побиването на тръпки”, което понякога съпровожда слушането на музика, харесвана от слушателя.

Оказало се, че се активират онези области на мозъка, които се включват в работата при реакция спрямо други еуфорични дразнители, например храна, секс и наркотици.

Тоест при слушането на музика, която хареснаме, се засилва кръвотокът в областите на мозъка, които са свързани по най-тесен начин с емоциите и възбудата.

Стимулациите, свързани с храната и сексуалните отношения, са необходими за човека. Но фактът, че подобна невронна активност се наблюдава и по време на слушане на музика, е направо шокиращ.

Възможно е, според учените, еволюционните ни преимущества да ни позволява да получаваме удоволствие и от по-възвишени неща от храната и секса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest