Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво е медитация с купи и защо е полезна?

Какво е медитация с купи и защо е полезна?

Какво е медитация с купи
Снимка: 52schnecke / pixabay.com

Звукотерапията е един от терапевтичните методи при различни заболявания и заедно с медитацията често използват пеещи купи. Информацията по отношение на този метод е интересна и ценна.

Същност на терапията с пеещи купи

Звукотерапията е древна практика, която днес отново се използва като допълнително лечение на физически и психически заболявания. Използва се за:

- Управление на болката;

- Релаксация;

- Психотерапия;

- Личностно израстване.

Представена е от купи с различни размери, които се поставят из стаята, около тялото или върху него. Тези метални или стъклени купи издават продължителни звуци или вибрации при удар или заобикаляне със специално чукче. Може да се използват самостоятелно от пациента или с помощта на лечител.

Произход и история на терапията с пеещи купи

Какво е медитация с купи и защо е полезна?
Снимка: JosvdV/ pixabay.com

Пеещите купи са били използвани в Тибет и съседните райони от векове в религиозни и духовни церемонии, както и за медитация. Смята се, че са се появили за първи път през 560-480 година преди новата ера.

Материалът, от който са направени, най-често е метална сплав - мед и месинг, от каквато се правят и църковните камбани. Кварцовият кристал също е подходящ материал не е напълно изяснено как тези предмети влияят върху здравето, но все пак има теории, които се опитват да обяснят този феномен.

Влияние и ползи от пеещите купи

Постигане на спокойствие

Какво е медитация с купи и защо е полезна?

Една от теориите, които обясняват и ползите от купите е, че звукът от купите предизвиква бинаурални ритми, които предизвикват поява на мозъчни вълни, създаващи чувство на спокойствие като бета вълни или тета вълните. Звуковите вълни оказват влияние върху енергийното поле на тялото и го предразполагат да се отпусне. Музикалната терапия като цяло, част от която са пеещите купи, намалява нивата на хормона на стреса - кортизол, а когато нивата на кортизола са по-ниски, човек се чувства спокоен.

Подобряване на психическото и физическо здраве

Изследванията показват, че терапията с пеещите купи е довела до подобрено психическо и емоционално здраве. Те премахват: безпокойство, депресия, умора, напрежение, гняв, объркване. Подобряват и физическото здраве - кръвното налягане, сърдечният ритъм, дихателната честота.

Релаксация

С терапия с пеещи купи се постига дълбока релаксация за кратък период от време, по-малко от 20 минути. Облекчават страданията при тежки заболявания, докато човек е в дълбока релаксация. Полезни са за намаляване на тревожността и стреса.

Противопоказания за използване на пеещи купи

При епилепсия тази терапия може да предизвика припадъци. При наличие на метални импланти, пейстмейкъри, сърдечни клапи, изкуствени стави и други имплантирани части в тялото, трябва да се избягва тази терапия. Тя не е полезна за бременни жени, малки деца, които не могат да използват правилно купите и може да увредят слуха си. Не са полезни след операция, при кожни заболявания и при някои психични проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати