Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Тайната на живота според Шри Шри Рави Шанкар

Тайната на живота според Шри Шри Рави Шанкар

Тайната на живота според Шри Шри Рави Шанкар

Хуманитарен лидер, духовен учител, посланик на мира - това са определения, давани на Шри Шри Рави Шанкар - човекът, на когото светът дължи създаването на хуманитарната и образователна институция с наименование Изкуството да живееш.

Дейността на Шри Шри Рави Шанкар

Програмите на духовния учител служат за поддържане на човешките ценности, подпомагат разрешаването на конфликти, подкрепят хората в различни области.

Възраждайки традициите на йога и медитация, Шри Шри Рави Шанкар насърчава духовното въздигане на хората, хармонията между религиите и образованието като средство срещу фанатизма, за постигане на вътрешен мир, който да насърчи мира между човеците.

Според Шри Шри Рави Шанкар светът без насилие и стрес е възможен чрез съживяване на човешките ценности и постигане на щастие за всички хора, във всички точки на планетата.

Тайната на живота според Шри Шри Рави Шанкар

Изконно желание на човека е да бъде щастлив, защото това е една от големите тайни на живота. Щастието се корени в радостта от ежедневния живот, а те са невъзможни, ако ежедневието е доминирано от гнева. Гняв се появява когато човек се стреми към прекалено голямо съвършенство. Радостта от живота изключва търсенето на съвършенство, смята Шри Шри Рави Шанкар.

Според духовния учител светът изглежда несъвършен на повърхността, но отдолу всичко е перфектно, защото съвършенството се крие, докато несъвършенството бърза да се покаже. Мъдрият човек изследва дълбочината. Осъзнавайки тези прости факти, човек ще бъде естествен и няма да търси съвършенство, което ще го отдалечи от източника на радостта.

Тайната на живота

Човек, който е прогонил гнева, не изпитва безпокойствата на душата. Неговото съзнание е извисено и затова по-близо до реалността, а също и до радостта.

Безпокойствата на ума, на тялото, на емоциите, на физическото присъствие на определено място се овладяват лесно от по-извисеното съзнание и затова човек изпитва удоволствие от битието си и винаги е в баланс, наслаждавайки се еднакво на почивката и движението.

Начини за постигане на баланс в живота

Духовните практики поддържат центрирането на личността и пречат съзнанието да се повлиява от незначителни събития. Според духовния учител всеки индивид е надарен с всички добродетели, които съществуват, но често те са покрити с неразбиране и стрес.

Изваждането им на преден план става с техники за дишане и медитация, които освобождават ума от минали натоварващи събития, от гнева и неудовлетворението.

Приемането на момента и изживяването на всеки миг в дълбочина носи радост и държи човека далече от стреса и негативните усещания, а това на практика е радостта от живота. Нейното намиране е най-голямата му тайна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest