Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Ефективното разпределяне на вашето време и енергия

Ефективното разпределяне на вашето време и енергия

Ефективното разпределяне на вашето време и енергия

Никак не е полезно, дори е вредно, да се раздаваш на сто процента за другите и да не намираш нито минутка време за себе си. Въпреки това много хора забравят за себе си, втурвайки се в хиляди други ангажименти.

Това е изключително изтощаващо и рано или късно ще доведе до липса на удовлетворение и липса на щастие. Или до популярния в днешно време синдром на изпепеляването или бърнаут, който е свързан с преработване и поемане на твърде много отговорност и грижи.

Разбира се, не трябва да си тотален егоист, но другата крайност също е много лош избор. Най-добрият вариант е да се разпределя времето и енергията правилно между всички ангажименти и личните нужди, за постигане на пълен баланс.

Ако отделяме твърде много време за работа

Това е една от най-големите грешки, които допускаме. Както и основна причина за появата на синдром на изпепеляването. Това е психическо състояние, което се характеризира с усещане за недоволство и неудовлетворение, силно изтощение, апатия, депресия, разстройства на паметта и концентрацията.

Синдромът може да навреди както на личния на живот и общуването с околните, така и на професионалните ни умения и реализация. Много е популярен сред хора, които работят твърде много, изпълняват много ангажименти, полагат грижи за други хора и работата им е свързана с усилено общуване. За да не се стига до него, е нужна профилактика, а именно правилно разпределяне на времето и енергията и баланс между времето за почивка и служебните задачи.

Когато сте твърде отдадени на работата си, има опасност да пострадат отношенията ви с партньор или семейство, както и с близките приятели. В крайна сметка, ако вие не намирате време за тези ваши най-близки хора, но имате време за работа, те с пълно право ще ви се сърдят и може да започнат и те та ви избягват.

Как да не допускаме работата да поглъща цялата ни енергия и време

лошо разпределяне на време и енергия

Няколко съвета:

- Не оставайте да работите извън работно време. Дори да е трудно и да рискувате работата си, намерете начин да покажете, че това не е за вас и нарушава правото ви на почивка;

- Не поемайте служебните ангажименти на колегите ви. Все пак те също взимат заплата и затова са на това работно място. Не може да вършите работата на всички. По-добре научете другите да го правят, вместо вие да се нагърбвате с всичко;

- Не поемайте много извънредни смени. Понякога може да се наложи да заместите някого или поради нужда от пари да вземете допълнителна смяна. Но гледайте това да се случва възможно най-рядко;

- Не работете в почивките. Те затова са почивки – за да почивате. Когато човек е отпочинал и релаксирал, той е много по-продуктивен.

Ако се раздавате твърде много за близките си

Хубаво е да обичате близките си и да полагате грижи за тях. Ако имате възрастен или болен в семейството, вероятно дори нямате голям избор. Също и когато гледате малко дете (или деца) вероятно се раздавате максимално. Всичко това е чудесно и нужно да се прави. Но задължително трябва да намирате време и за себе си. Защото иначе бързо ще се изтощите, ще станете нервни и неприветливи, ще започнете да се отнасяте с грубост и гняв към близките си, вместо да им давате полагащата се любов. И няма да имате нужната енергия да се грижите за тях.

Какво да направите за правилно разпределяне на енергията

Разпределяне на време и енергия

- Намирайте време за достатъчно сън. Така ще сте по-бодри и активни;

- Ходете на спорт, йога, танци. Това ще ви носи не само движение и грижа за тялото, но и ще повдига духа ви. Също се препоръчва срещу депресия и липса на щастие;

- Не изпълнявайте задълженията на другите от семейството – дори и на децата. Така не сте полезни нито на вас, нито на тях. Освен че ще се изтощите до краен предел, всички ще свикнат да „лежат на ръцете ви“ и ще се превърнат в мързеливци, неспособни да се грижат за себе си. А вие не искате това;

- Намирайте начин и време да излизате с партньора си на вечеря или разходка, както и да разпускате понякога с приятелска компания. Ако няма кой да ви замести, помислете да наемете човек или да разчитате на дневни домове за грижа;

- Когато сте у дома, опитвайте да отделите време за занимания за себе си – да почетете книга, до разгледате някоя нова рецепта, да поработите в градината. Така ще сте по-спокойни и заредени с енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest