Кой е Ариман?

Ариман

В трудовете по езотерика и в частност тези на Рудолф Щайнер често се среща един персонаж, който носи името Ариман. Това е персийско име на свръхестествено същество, което дава представата за злото. Повечето хора отъждествяват Ариман с Луцифер, противник на Бога, но също и със Сатаната, поставяйки знак за равенство между Луцифер и Сатана.

Тази представа обаче е доста обща и може да заблуди болшинството хора, които се опитват да си обяснят същността на Ариман. Нужно е да се потърсят корените на представата за него.

Изглежда, че името Ариман се среща за първи път в персийския мит за Озмунд - добрият бог и неговият антипод Ариман - богът на злото. Щайнер обаче излиза с концепцията, че злото не просто трябва да бъде назовано, но и разбрано. Осъзнатият и напреднал духовно човек трябва да разбира злото, да го изучава, да го различава от доброто и не да се бори с него, за да го унищожи, а за да го превърне в добро.

В трудовете на Рудолф Щайнер злото като категория е представено от Луцифер и Ариман, които не са едно и също. Луцифер е Дяволът, а Ариман е Сатаната. Разликата между тях е, че Луцифер е ангел, един от ангелите, носещ светлината на света, който предава доверието на Бога. Затова е хвърлен в Ада.

Сатаната като име е еврейска дума и означава противник. Това е абсолютното зло, противникът на Бога. Докато Луцифер има свои последователи - ангели, Сатаната няма армия от лоши създания. Той трябва да подмами повече хора, които да тръгнат по тъмния път и да станат негови последователи. Сатаната се въплъщава в човека, той е Антихриста, но и духът на материализма.

Архангел Михаил и Ариман

Най-могъщият сред небесните архангели - Михаил, води непрестанни битки с Ариман и винаги го побеждава. С тези победи архангел Михаил принуждава Ариман да слезе все по-ниско към Земята, напускайки свръхсетивните светове.

След последната битка Ариман е вече сред хората на Земята и бива наричан Черният принц или Князът на Земята. Задачата на архангел Михаил е да изведе човека по пътя, откъдето е дошъл, а това е духовният свят, пренебрегвайки капаните, които Ариман му поставя, за да го отклони.

Битката между доброто и злото за душите на хората винаги се е водила и предстои.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати