Кои са питагорейците?

Питагор

Днес на нас древногръцкият мислител и учен Питагор е известен най-вече като математик, на когото дължим питагоровата теорема и някои открития в математиката. На своите съвременници обаче мислителят е известен повече като чудотворец, посветен във всички тайни на света, изпратен на хората от Аполон.

Ако трябва да намерим някакво определение, което да обхваща и двете виждания, то ще бъде, че Питагор е философ, математик и религиозен учител - всестранно развита и образована личност, на която дължим не само математически открития, но и такива в областта на музиката, астрономията и философията. Не е чудно, че неговите идеи привличат още в древността много последователи, създали школа, носеща името на Питагор- Питагорейска школа.

Учението, което се проповядвало в школата, е възникнало през V век преди новата ера и има значително влияние върху други мислители и философи като Платон, Аристотел и други.

Всъщност питагорейството като система от вярвания - езотерични и метафизични, има две проявления - питагорейство и неопитагорейство, което възниква през І век след Христа. Школите също са две - учащи и слушатели.

Специално подбраните ученици - питагорейци, се посвещавали изцяло на делото на науката. Изучавали религиозните и философски идеи на своя гениален учител и били изключително лоялни към него и учението му. Познанието, което получавали, наричали математика на природата.

Натурфилософията им утвърждава водещата роля на математиката във всички области на познанието. На всички природни стихии те определят форми от геометрията. Тя се поставя в основата на музиката и космологията.

питагорейство

Питагорейците са тези, които въвеждат понятието Космос, което сега е в основата на науката астрономия. Та тях дължим и представата за него като за хармония, ред, строеж, симетрия. Те разглеждат движението на небесните тела не като хаотично, а подчинено на правила за съвършена подредба.

Представите им за музиката днес са възприети в много голяма степен. Отношението на тона към дължината на струната, дефинирането на тоновете в музиката, основните тонове в хармонията са все идеи, взети от питагорейците. Те първи достигат до изводите за връзката между музиката и психическото здраве и гледат на нея като медицина за човешката душа. Днес тази идея се използва широко в психотерапията.

Питагорейците са и първите вегетарианци, а тази философия набира все повече последователи в световен мащаб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати