Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Какво е емпатия и защо е важно да я изпитваме

Какво е емпатия и защо е важно да я изпитваме

Съдържание:

Какво е емпатия и защо е важно да я изпитваме

Според Аугусто Кюри умението да се поставим на мястото на другите е основополагащ компонент на човешката интелигентност и показва нивото на зрялост на личността. Тя е обширно понятие, което означава, от една страна да разбираме емоциите и мислите на околните, а от друга, да съпреживяваме и чувстваме техните болки.

Тази способност обаче не е абсолютно даденост за всеки човек. Тя е способност на рационално мислещите хора, които не само умеят да се поставят на мястото на другите, но и да преживяват като свои техните проблеми и страхове.

С други думи това е способност да видим света през призмата, вярванията, ценностите и опита на другите.

Степента на емпатия е много индивидуално усещане и зависи от редица фактори, като основни са социализацията и генетиката. В гените е закодирана способността на хората да възприемат емоциите на другите, да изпитват съчувствие и разбиране, но емпатията не е константа, тя може да се развие с подходящо възпитание, с ценности, на които детето се учи от ранна възраст.

Правилното възпитание и добрият пример помагат да се изгради осъзната личност, която при всякакви обстоятелства успява да разбере другия човек и така създава дълбоки лични отношения между хората.

Какво е емпатия?

Емпатията често се изравнява с представата за състрадание. Състраданието е способност и проявява разбиране към чуждото страдание, болка и нужда от помощ, докато емпатията е по-многопластово чувство, което включва и способността да се съпреживее като своя болката на страдащия, тоест говори за много по-дълбоко ниво на съпричастност и генерира желание да се окаже реална помощ.

Емпатията е важна за приятелството

В общество от индивидуалисти емпатията сякаш няма голямо значение. Това е само привидно. Тя е едно от важните условия за успех и просперитет. Който не умее да разбира, съпреживява и усеща околните, не може да реагира адекватно на различните ситуации, които възникват и не може да бъде това социално същество, което животът ни налага да бъдем.

За да се научи човек да изпитва емпатия, трябва първо да познава добре себе си, своите чувства, а след това и тези на заобикалящите го, за да сме емпати. Така ще се научи да разбира тона, жестовете, да ги разпознава, съпреживява и да се поставя на мястото на другите, за да ги разбира и подкрепя. Подкрепящото поведение е едно от ценните завоевания на еволюцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest