sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Заветът на милионера (притча)

Заветът на милионера (притча)

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k460
заветът на милионера

Един човек имал много бедно детство, изпълнено с глад и лишения. Ето защо той започнал да работи здраво още от съвсем млад и си обещал, че някой ден ще стане милионер.

И така минали много години. След денонощен труд и безсъние мъжът натрупал огромно състояние. И наистина станал милионер. Но все му се струвало, че парите не са достатъчни и че трябва да работи още и още...

Междувременно здравето му се влошавало, а и личният му живот не вървял добре. Съпругата му го напуснала, защото никога нямал време за нея. Децата му също били обидени, че вечно ги пренебрегва заради работата си.

Притиснат от неприятните обстоятелства, милионерът пожелал за пръв път в живота си да си вземе отпуск, но тогава пред него се явил ангелът на смъртта.

- Времето ти на този свят приключи, тук съм, за да взема душата ти! - непоколебимо рекъл ангелът.

Милионерът обаче вярвал, че може да промени съдбата си - все пак той имал много пари. Опитал да подкупи ангелът по всякакъв начин. Предложил му всичко, с което разполагал - имоти, лъскави коли, бижута и какви ли не луксозни придобивки. Но ангелът категорично отказал предложенията.

Осъзнавайки, че не може да избяга от съдбата си, богаташът помолил за едно последно нещо - да напише писмо на своите деца. Ето и какъв бил заветът на милионера:

"Деца мои, ценете времето си на този свят и го изпълнете с любими занимания. Уважавайте хората до себе си и им показвайте обичта си. Ценете здравето си и се грижете за него. Не пропилявайте живота си в преследване на пари, власт и лукс, защото нищо от това накрая няма значение. И всичките пари на този свят не успяха да ми купят още един час време! "

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Octopus
Octopus
06.01.2022 15:20
Почти съм убеден, че фалшивото усещане за безпаричие е някакъв вид комплекс от детството, който не може да бъде задоволен. Или както се казва в прословутата песен на Мая Нешкова - "Щастието с пари не се купува" ...и кака Мая прибра 10 000лв. на концерта си през 1994г. :D 5 от мен!
0
0