sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Самолечение чрез силата на дишането

Самолечение чрез силата на дишането

Самолечение чрез силата на дишането
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Човешкото тяло е пълно и съвършено творение, което има потенциала на саморегулиране и самолечение. Безброй изследвания през последните години показват, че стресът е източника на всяка болест. Правилното дишане е първата и най-важна стъпка към подобряване на нивото на здравето и намаляване на стреса.

Значението на дишането от гледна точка на човешкото здраве и духовно развитие беше признато преди хиляди години и се отразява в системи, философии и в общата култура на нашите предци.

Нови научни данни идват да проверят древните знания и да потвърдят лечебните свойства на правилното дишане.

Какво трябва да бъде човешкото дишане в крайна сметка, какво е дишането, което позволява на тялото да функционира правилно и ни осигурява здраве? Нормалното дишане е едно, така че има определени характеристики и е еднакво за всички нас, тъй като то е свързано с нашата физиология, тоест начина, по който тялото ни е изградено да функционира.

Често се чува здравен съвет: поемете дълбоко въздух за повече кислород. Тези, които го съветват обаче, не вземат предвид закона за спазване на пропорциите и закона за спазването на мярката. Нека погледнем и това от физиологична гледна точка.

Книгата на Гитон физиология (стр. 450) ни казва, че нормалният обем на дишане (обемът на въздуха вдишва или издиша с всеки нормален дъх) е 500 мл и нормалната честота на дишане около 12 вдишвания в минута, така че нормалното е да се диша 6 литра въздух в минута. Това съответства на един вид много тихо и плитко дишане, което не включва големи и видими движения на гръдния кош или корема.

Има и много голяма загадка за това какво е правилното дишане, диафрагмата, коремът, гръдният кош и как е възможно да дишаме диафрагмено и дори как е възможно, докато се занимаваме с множество дейности, да мислим за това как да дишаме? Отговорът е, че дишането просто се нуждае от обучение, защото дихателната функция се дерегулира главно поради стрес и други вредни навици.

Преквалификация на респираторния механизъм може да се постигне в рамките на около 3 месеца с ежедневно приложение на специално разработени дихателни упражнения, които имат за цел да ограничат консумацията на въздух до 6 литра въздух в минута (метод Buteyko и други практики, които включват дихателни упражнения за ограничаване на вдишвания въздух).

Диафрагмено дишане

Правилно дишане

Правилното дишане е диафрагмично дишане. Диафрагменото дишане е това, което прави доброто използване на големия мускул венчелистче (респираторен мускул между гърдите и корема). Разбирането и прилагането на диафрагмено дишане е просто и сравнително лесно.

За да използваме диафрагмата, избягваме дишането в гърдите, т.е. гръдният кош трябва да се движи възможно най-малко по време на вдишване и издишване. Също така движението на корема ще бъде малко, това означава, че трябва да дишаме по-малко въздух. Освен това диафрагменото дишане също е коремно дишане, тъй като въздухът на вдишването не се разтваря в горната част на гръдния кош, гръдният кош по-ефективно натиска диафрагмата и това, от своя страна, пресява органите, разположени в корема, което е от голямо значение за правилното им функциониране.

За да обобщим, правилното дишане има следните характеристики:

То е равномерно, тихо, включва малко движение в гърдите и корема, има поток, т.е. приемственост и еднородност (обратното е тревожно дишане, което е бързо, разхвърляно, прекъсващо или дълбоко). Преквалификацията на дихателния механизъм е от голямо значение за кислорода на клетките, възстановяването на организма, профилактиката на заболяванията, намаляването на стреса и увеличаването на енергията, която е на разположение на организма за неговите ежедневни нужди.

Вижте още какво представлява холотропното дишане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest