Битката при Зама

Битката при Зама

Битката при Зама (202 г. пр.н.е.) представлява победата на римляните над картагенците, командвани от Ханибал. Това е последната и решителна битка на Втората пуническа война и фактически слага край на командването на Ханибал и противопоставянето на Рим.

Битката се е състояла на място, чието име не е известно на историците, но римският историк Корнелий Непос му дава името Зама около 150 години след битката.

През 203 г. Картаген е изложен на голяма опасност от нападение от римския генерал Публий Корнелий Сципион, който нахлува в Африка и печели важна битка съвсем близо до самия Картаген. Картагенските генерали Ханибал и брат му Маго се завръщат от кампаниите, които по онова време водели в Италия. Ханибал довел 12-хилядна армия от ветерани, добре обучени в битки и скоро успял да събере общо 37, 000 войници, с които да защити подстъпите към Картаген. Маго обаче умира от раните си в морето.

След победата си Сципион започва своя марш към Картаген по поречието на река Баградас. Войската му е допълнително подсилена от ветерани от различни места, през които минава и броят им се равнява на този на Ханибал (40, 000 души). Римската армия обаче има много по-добра кавалерия. Ханибал не успява да прекара по-голямата част от конницата си от Италия.

Ханибал

Преди битката при Зама Ханибал и Сципион се срещат лице в лице. Според някои източници Ханибал предприема тази стъпка, защото осъзнава, че не се намира в изгодна позиция. Сципион отказва предложените условия. Според него Картаген е нарушил примирието и сега трябва да понесе последствията от това.

Картагенци използват слонове в началото на битката, но те са бързо неутрализирани от римляните, разпръсквайки ги. Някои от тях дори нападат войската на Ханибал, което предизвиква хаос. Следващата стъпка на Сципион е да нападне конницата на противника и да я подгони. Което оставя пехотата, състояща се от три линии на отбрана.

Първата и втората линия на отбрана са бързо неутрализирани. Третата обаче се състои от най-добрите ветерани на Ханибал. Умората е жестока. Изходът от битката още не е ясен. В това време обаче се завръща онази част от римската армия, която е подгонила кавалеристите. С тяхна помощ битката при Зама завършва успешно за римляните.

По данни на историци половината армия на Ханибал намира смъртта си на бойното поле, а останалата част са пленени. Римската армия губи само 1, 500 войници. Зима остава безпомощен и приема мирните условия на Рим. Ханибал бяга. По-късно е избран за магистрат в Картаген, за да помага в управлението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest