Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Учени разкриха как да постигнем пълно щастие

Учени разкриха как да постигнем пълно щастие

Как да постигнем пълно щастие

Щастието е доста относително понятие и всеки има различна представа за него. Призмата, през която можем да го пречупим, е също доста разнообразна и всеки би дал различно определение на това що е то да си щастлив.

Без значение обаче от това какво е щастието за вас, вие трябва да се научите да се фокусирате върху целите си, да ги материализирате в мислите си и да се стремите към тях, за да ги постигнете.

Понякога можете да си позволите да се разсейвате и да "губите контрол", за да се занимавате с вашите любими занимания. Това бе публикувано от учените в списаните „Personality and Social Psychology Bulletin”, след като бе направено изследване.

Как да сме по-щастливи

Смята се, че ако успеем да се съсредоточим над дългосрочните си цели и желания, като същевременно с това потискаме краткосрочните удоволствия, тогава ще сме много по-щастливи и успешни във всяко едно отношение. И в действителност съществуват хиляди примери, че това е така. Ако се съсредоточите върху мечтата си, както и си изградите план как точно да я постигнете, тогава ще ви е много по-лесно да го направите.

Целите ви могат да са различни, започвайки от сваляне на излишните килограми, до постигане на финансово благополучие или пък научаването на някакъв чужд език. Именно тези хора са много по-щастливи и умеят да се радват на малките неща около себе си.

Проучване за щастието

Учени разкриха как да постигнем пълно щастие

Учените от университета в град Цюрих и Радбауд в Холандия в Холандия направиха проучване на психологическия аспект на щастието и стигнаха до заключението, че щастието и самоконтролът носят удоволствие именно при краткосрочните цели в живота, тоест когато не мислим какво ни очаква в бъдеще.

Това значи, че дори баналната почивка на дивана или пък удоволствието от различните развлечения не носят чувство на радост, тоест когато човек не излиза от зоната си на комфорт.

За да усетим чувството на щастие и душевна хармония със себе си, е важно да си поставяме дългосрочни цели, които да ни мотивират и да ни помагат да се движим напред, изпитвайки именно онова сладко усещане за щастие в моментите, когато сме по-близо до целите си. Това състояние се нарича хедонизъм и от гръцки означава наслада. Тези, които са привърженици на това учение, смятат наслаждението за висше благо в живота им.

Важно е да умеете да се наслаждавате на живота, като в тези моменти да можете да се самоконтролирате и да не се разсейвате от различни натрапчиви мисли, като така ще сте много по-щастливи от живота си.

В проучването на учените от университета в Цюрих и Радбауд в Холандия е било доказано за пореден път, че хората които си почиват повече, но не спират да мислят през това време за всички задачи, които трябва да свършат после, са много по-нещастни от живота си от тези, които си почиват по-малко, но не се разсейват с нищо през това време и просто се наслаждават на почивката си.

Пълно щастие

Именно тази група хора са по-устойчиви на стрес и тревога, като затова са много по-успешни както в личен, така и в професионален план.

Именно затова вместо да се излежавате цял ден на дивана, гледайки телевизия и мислейки си за това, че не сте отишли за пореден път във фитнес залата, по-добре се насладете на хубавото време и се разходете в природата с вашите приятели.

Според проучването на учените подобен поход автоматично ще ви направи по-щастливи и успешни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest