Вярвания за Слънцето

Вярвания за Слънцето

Слънцето е центърът, около който се въртят всички планети в нашата система. Така че не е изненадващ фактът, че през вековете всички народи, живели на нашата планета, са имали легенди и вярвания относно Слънцето. Нека разгледаме някои от по-популярните като не забравяме, че по този начин хората преди нас са си обяснявали природните феномени.

Вярванията за Слънцето от Древен Египет

Всички знаем за египетския Бог-Слънце Ра. Той е най-почитаният сред останалите египетски богове, който е считан за носител на светлина и живот, както и за владетел на небето, земята и подземния свят.

Както при много култури, древните египтяни виждали Ра (или слънцето) като източник на живот и светлина и като носител на плодородни култури и спокойно време. През деня колесницата на Ра се движи по небето, а всяка вечер, когато слънцето залезе, той умира. Египтяните вярвали, че след това Ра слиза в подземния свят, за да владее там, а всяка сутрин се преражда с изгрева.

Вярванията за Слънцето на индианците

Вярванията на индианците за Слънцето

Коренните жители на Америка са били разделени на множество племена и всяко от тях е имало различни вярвания и свещени ритуали. Обединяващ символ ри всички тях обаче е Слънцето като господар на небето. То е символ на живот, светлина, топлина и благоденствие.

За маите например Слънцето има и друго значение освен чисто физиологичното. Те го използват в своите медитативни практики, за да развият божествеността вътре в себе си и да достигнат до определени прозрения. Слънцето е мощен източник на енергия – вътрешна и външна.

Вярванията за Слънцето в Европа

Вярванията за Слънцето в Европа

В норвежката митология Фрейр е владетелят на мира, плодородието, дъжда и слънцето. Според легендите, бог Фрейр яздел глиган, с който можел да пътува както по земята, така и в океаните и по небето.

Древногръцкият Бог Аполон, по подобие на Ра в Древен Египет, през деня язди колесница в небето, за да носи светлина и топлина на хората на земята.

Вярванията за Слънцето в Китай

В Древен Китай съществувало вярването, че има 10 слънца, синове на богинята Шихо. Всеки ден тя се разхождала в небето с колесницата си и един от синовете си. Един ден обаче излязла и с десетимата, което разпалило невъобразими пожари по земята. Това ядосало Бога на слънцето и той прострелял деветима от тях със своите стрели.

Преди да простреля последния обаче, стрелите му свършили или последната била открадната (има различни сведения по въпроса). Така останало само едно слънце да огрява земята. Това може би е най-впечатляващото вярване на Слънцето по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest