Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Династията Романов - възход и падение

Династията Романов - възход и падение

Династията Романов - възход и падение
Снимка: Wikipedia/ Levitsky Studio, Livadiya

В своето историческо развитие държавите са преминали през различни начини на управление. Всички, които имат по-дълга история, са преминали през монархически период. Дали са били царство или империя, всяка държава е имала своите управляващи династии.

В историята на царска Русия управляващите династии са две: създателите на царската държава Рюриковичи и заменилата я династия Романови.

През 1917 година болшевиките свалят последният император Николай Романов и страната преминава към друго държавно устройство.

Последните Романови слагат края на продължилото няколко века управление на тази фамилия, а трагичният им край продължава да вълнува умовете на много хора по света. Кой обаче е създателят на фамилията, откъде идват корените на управляващата династия?

Легендите за началото на династия Романови

Историята и на тази управляваща династия е обвита с много легенди и е трудно да се отсее истината, но има общоприети факти за първите представители на рода, от които е тръгнало всичко.

За родоначалник се смята болярин на име Андрей Кобила от двора на Иван Калита, княз на Московското княжество през 1325-1340 година, а също внук на Александър Невски.

Боляринът Кобила служил и при неговия син Симеон Горди. За живота на Андрей Кобила не се знае нищо, тъй като единственото сведение, намерено в летописите за него е, че през 1347 година е пътувал до Твер, за да доведе в Москва годеницата на Симеон Горди - Мария, която била дъщеря на княза на Твер.

Друго свидетелство за него разкрива, че при обединението на руската държава, при което Москва става център, Кобила е на служба при московския клон на управляващите князе.

Друго свидетелство добавя, че Андрей Кобила имал много наследници и те успели да заемат добри позиции сред елита, като станали родоначалници на известни благороднически фамилии - Лодигини, Коновницини, Количеви, Бобрикини, а един от тях - Фьодор Кошка, станал прародител на фамилия Романови.

Не може да се отмине и фактът, че възходът на тази фамилия започва с един брак - този на Анастасия Романовна с Иван Грозни, който брак легитимира болярския род пред руските елитни среди. Нататък доброто стечение на обстоятелствата и точните действия на членове на рода в подходящия момент изиграват своята роля.

Във всички управляващи фамилии по света има неписано правило да търсят факти от родовата си история, които да легитимират властта им. Ако такива липсват, просто се фалшифицира генеалогията, като се запълват белите петна с измислени истории.

При Романови бялото петно в историята на рода е запълнено през ХVІІ век, а новата история била в тон с модерната за времето си легенда. Според нея Андрей Кобила бил потомък на пруския крал. Един от наследниците на пруския монарх на име Камбила дошъл в Москва да служи на руския княз, покръстил се и взел името Кобила.

По-късно е известно, че членовете на фамилия Романови изпаднали в немилост при Борис Годунов и имали пръст в заговора, поставил Лъжедмитрий на престола. Тези събития са се случили около 1605 година, когато е преврата на Лъжедмитрий и членовете на фамилията успели да опазят името си чисто в тези напрегнати събития. Това по-късно имало решаващо значение за тях.

Когато историческият период, наречен Смутно време, привършил със Земския събор, фамилията Романови се оказали печеливши. Михаил Романов бил избран за руски цар.

Пътят на царската династия Романови през вековете

За родоначалник на царската фамилия Романови се смята именно Михаил Романов, избран за цар на Земския събор през 1613 година. Историята не може да обясни как в разпокъсаната от размирици страна до трона се добрал един 16-годишен младеж. Историята обаче винаги е била интересна с неочакваните си обрати.

Не трябва да се пропуска фактът, че бащата на новия владетел бил влиятелен човек. Патриарх Филарет сам мечтаел за трона и би могъл да има решаващ глас, но по това време бил пленник при поляците и едва ли е успял да влияе върху избора. Младият избраник обаче имал на своя страна казаците, а тях ги удовлетворявал избора на неопитно момче, удобно за манипулации.

Михаил Романов през цялото си управление оставя държавните дела най-напред на баща си, който управлява фактически държавата след връщането си от плен, а после на свои съветници.

Наследен е от сина си Алексей Романов. Управлението му е в един бурен исторически момент, съпътстван с бунтове, въстанието на казаците, предвождани от Степан Разин, войни с Полша и Швеция. Във вътрешен план управлението му се помни най-вече със закрепостяването на селяните в Русия.

Алексей е наследен най-напред от сина си Фьодор ІІІ, който води политика на разпространение на полската култура в Русия, която започва баща му, но управлението му продължава само година и е сменен от малолетните си братя Иван V и Петър І под регентството на сестра си София Алексеевна.

Един от върховете в управлението на фамилия Романови идва с възкачването на трона на Петър І, наречен Велики. Той е първият владетел, провъзгласил се за император. Това е владетелят, който модернизира Русия с редица реформи във военното дело, социалния и обществения живот, данъчната политика. Всичко това носи на Русия освен престиж, но и реални достижения като разширяване на границите след успешни войни, водени от модерна армия, разцвет в архитектурата и изкуството, нови порядки в царския двор.

Наследниците на Петър І не се отличават с неговите достижения, но наследявайки една вече добре поставена империя, те продължават делата на Петър Велики и показват, че фамилия Романови може да получи положителна оценка за ролята си в развитието на Русия като управляваща фамилия.

При цар Петър ІІ мъжката линия на фамилия Романови се прекъсва, но все пак наследници от рода Романови управляват Русия и в следващите столетия. Пак от фамилия Романови е и Царят Освободител Александър ІІ, който обявява война на Турция, в резултат на която България получава свободата си.

Последният Романов, който управлява Русия, е неговият внук Николай ІІ. Този представител на фамилията става широко известен с трагичната си участ. Той е свален от болшевиките през 1917 година и разстрелян заедно с цялото си семейство.

Светът е потресен от антихуманното отношение към монарсите, особено към невинните дъщери и малолетен син на императора.

Легенди за оцеляване на най-малката княгиня, както и на цялото императорско семейство дълго се разнасят по света. Останките на последните Романови обаче са ексхумирани и с ДНК анализи е доказана тяхната идентичност.

Смъртта на цар Николай ІІ и семейството му слага край на управлението на фамилия Романови.

Ролята на династия Романови за Русия

Може да се каже, че историята на царска Русия е свързана изцяло с фамилия Романови. Всичко, което се случва на държавата и в нея както в положителен, така и в негативен план през епохите се дължи и на поредния Романов, който заема руския престол.

Както всяка държава, Русия има своите възходи и падения и те са резултат на много фактори във вътрешен и международен план, но руснаците могат да кажат, че във всички важни исторически моменти те са били ръководени от Романови. За добро или лошо, Романови ще останат завинаги в историческата памет на руския народ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest