Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»Как могат да бъдат спасени коралите

Как могат да бъдат спасени коралите

Как могат да бъдат спасени коралите
3D куб Ubik за деца и възрастни-20%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
13.60 лв.
Виж ››

Промените в климата представляват най-голямата заплаха за екосистемите от коралови рифове, според програмата за опазване на кораловите рифове NOAA.

Коралите живеят на своя термичен праг, което означава, че дори минутна промяна на температурата може да доведе до катастрофални въздействия като избелване на коралите и дори да причини тяхната смърт.

Въглеродните емисии също повишават киселинността на океана, което може да повлияе на коралите и видовете, които зависят от тях.

Какво можем да направим, за да спасим коралите?

Колоезденето и ползването на обществен транспорт за придвижване са някои от начините да намалите въглеродния си отпечатък. Няма значение къде живеете: всяко решение, което вземете за намаляване на консумацията на въглерод, може да повлияе на рифа от обратната страна на земното кълбо.

Когато мислите за спасяване на кораловите рифове, имайте предвид, че цялата вода се излива в океана и замърсяването нанася голяма част от щетите по рифовете. А теченията са тези, които пренасят различните хранителни вещества и замърсители в морето.

Дори да живеете на хиляди километри от брега, водата, която използвате, в крайна сметка може да намери своя път към рифа. Използването на по-малко вода може да помогне за намаляване на тези въздействия. Освен това ще спестите пари и ще окажете незабавно въздействие върху местните реки, брегова ивица и езера.

Избягването на използване на пестициди, химикали и торове, намаляването боклуците и всяко друго замърсяване на околната среда, могат да помогнат за поддържане на водата чиста.

Опазване на кораловите рифове

Индивидуалните усилия са само една част от множеството мерки, необходими за борба с упадъка на кораловите рифове. Но общностите, градовете, големите институции, компаниите и държавите имат силата да оказват широко въздействие. Чрез гражданска и политическа ангажираност можете да помогнете за формирането на вашата общност по начини, които намаляват отрицателното въздействие върху кораловите рифове.

Доброволческата дейност, гласуването и кандидатурата за публични длъжности, от които може да се упражнява положително въздействие върху околната среда, са някои начини, по които можете да станете по-ангажирани и активни и да увеличите въздействието си върху широк кръг въпроси.

Въздействието на проектите за развитие върху екосистемите от коралови рифове е трудно да се определи количествено. Решаването на тези проблеми изисква проучване и гласуване на всички икономически решения.

Нашата роля е да разпространяваме всяка информация за устойчиви и ефективни мерки, които способстват за опазването на околната среда, да се включваме в подобни инициативи, а защо не - и да ги инициираме.

Както беше посочено по-горе, позитивният отпечатък, случил се в нашата половина на земното кълбо, по един невидим начин може да се отрази дори на другата страна на Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest