Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Какви са ефектите от медитацията?

Какви са ефектите от медитацията?

Какви са ефектите от медитацията?

В съвременния свят медитацията вече не е чужда за мнозина. Тя започна да добива популярност заради натоварения живот, воден от нас в забързаното ни ежедневие, както и заради високите нива на стрес. Влязла в живота ни чрез източните философии и йога, тя успя да ни накара да се спрем поне за малко и си дадем почивка.

Повечето хора използват термина медитация за две основни дейности. В единия случай става въпрос за концентрация на ума, най-често върху някакъв обект, върху мисли, върху текст. В другия случай се използва за описание на състояние на самовглъбяване, предизвикано умишлено или спонтанно по време на някоя духовна практика.

Често концентрацията прераства в медитация – това го знаят тези, които са опитвали практиките. Без значение коя от двете дейности наричаме медитация, те водят до едни и същи резултати. Какви са някои от най-важните, може да разберете в следващите редове.

Успокояване на ума

Медитация

Основната полза от медитацията е осигуряването на така необходимия за ума ни покой. Ние непрекъснато мислим за какво ли не и в будно състояние не даваме нито миг спокойствие на ума си. Това ни натоварва, напряга, води до тревожност, депресивност и до редица неблагоприятни последици за психическото и физическото ни здраве.

Когато медитираме, макар и за кратко преставаме да мислим за грижите и проблемите, които имаме. Забравяме за задачите, за лошите преживявания, за ангажиментите, които ни предстоят. В това състояние получаваме един необходим рестарт на ума, което ни прави много по-полезни, продуктивни и адаптивни след медитация.

Подобряваме способностите си за концентрация

Оставането в покой и съсредоточаването върху един обект или мисъл подобрява способностите ни за концентрация. Така привикваме да сме съсредоточени само върху един проблем, една задача, една дейност и да насочим цялата си енергия към нея, а не да се разпиляваме в безброй посоки. Освен това изчистеният и „олекотен“ ум е много по-услужлив към запаметяване на нова информация и обработване на вече усвоена. Така че спокойно можем да кажем – медитацията подобрява паметта и аналитичните способности.

Работим с подсъзнанието

В състояние на медитация получаваме достъп до онази част от нашата психика, която обикновено остава добре скрита от самите нас – подсъзнанието. Така успяваме да отработим стари травми, страхове и преживявания. Този процес наподобява някои психотерапевтични практики, при които се работи на подсъзнателно ниво с лечебна цел.

Намираме отговори за себе си

Медитиране

В медитативно състояние можем да получим отговори на въпроси, които ни вълнуват от години. Обикновено отговорите се появяват съвсем спонтанно, дошли сякаш от нищото. Така може да решим сериозни дилеми и проблеми, които ни тормозят. Причината за този толкова ценен процес е именно липсата на напрягане на ума и осигуряването на свобода при протичането на енергията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest