sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Май откриха гробницата на Клеопатра

Май откриха гробницата на Клеопатра

Май откриха гробницата на Клеопатра

Гробницата на Клеопатра може би е открита. Археолози, работещи край Александрия, обявиха, че са намерили находки, които подсказват, че точно там е погребана легендарната египетска царица.

Предстои предположението им да бъде потвърдено и ако те се окажат прави, това ще бъде най-голямото археологическо откритие в Египет от 1922 година насам. В тази година британският археолог Хауърд Картър откри гробницата на фараона Тутанкамон.

Ръководител на археологическите разкопки край Александрия е Захи Хауас. Той предполага, че Клеопатра и римският пълководец Марк Антоний са погребани заедно в храма на Озирис, който се намира на 45 километра западно от града.

Историята гласи, че Клеопатра и нейният любим, Марк Антоний, са погребани заедно. А според легендата през 31 година преди Христа, когато легионите на Октавиан навлизат в Египет след морска победа над флотата на Клеопатра, двамата се самоубиват.

Под храма на Озирис археологът и неговият екип се натъкват на дълъг 120 метра тунел. В него учените откриват статуи на Клеопатра, а също и голям брой монети с нейния образ.

Хауас изследва храма на Озирис вече четвърта година. "Но за първи път обаче откриваме входа на храма, по чието продължение са наредени сфинксове и статуи с лика на Клеопатра. Няма спор, че това е много важно доказателство за времената, в които тя е царувала и живяла", казва археологът.

Хауас уточнява, че самата гробница, в която е погребана Клеопатра, още не е открита, но разкопките продължават. Учените предвиждат използването и на радар за откриване на подземия.

Клеопатра е от гръцки произход и родена в Александрия. Още от малка била добра математичка, говорела 9 езика. Клеопатра е най-голямото дете на Птолемей XII. Той имал и две по-големи от нея дъщери, но те починали, след като колесницата им за лов се блъснала.

През зимата на 48-47 година преди Новата ера Цезар отива в Египет и Клеопатра става негова любовница. От връзката им се ражда син - Птолемей Цезар.

След убийството на Цезар, през 42 година преди Новата ера, Марк Антоний, член от триумвирата, управляващ древен Рим, призовал Клеопатра на среща в Тарс. Тя пристигнала обсипана със златни накити и с прозрачна рокля. На тази гледка Марк Антоний не успял да устои и заживял с Клеопатра в Александрия. Можел да се ожени за нея по Египетските правила, въпреки че вече бил женен за Октавия, сестра на другия от триумвирата Октавиан.

Постъпката на Марк Антоний възмутила Рим. А Октавиан убедил Сената да започне война срещу Египет. Според легендата след изгубената морска битка край Акциум, Клеопатра се самоубива със Свещената Кобра, която била използвана за екзекутиране на затворници със смъртни наказания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
севи
севи
28.07.2014 15:32
със сигурност са намерили гробницата. сигурен съм! според мен клеопатра е скрила съкровищата на египет в гробницата за да не намерят римляните съкровищата! мое мнение! не съм специалист!
0
0
sibel
sibel
01.01.2014 19:34
ама ,,май,, са я открили
3
1