Обичаят Герман

Обичаят Герман
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Обичаят Герман е популярен народен обичай в северните части на страната. Той се изпълнява за измолване на дъжд и срещу градушки. Защо се нарича Герман и с кого се свързва?

Според народните поверия има четирима градушкари - Герман, който се чества на 12 май, Вартоломей - на 11 юни, Лисе - на 14 юни и Видовден на 15 юни, но главен градушкар е Герман.

На такъв ден не се работи, най-вече на полето. Дори воловете не трябва да се впрягат, защото може да завали град. Ако на деня на някой от градушкарите се появят облаци и започне да гърми, хората излизат навън и с наричания се опитват да прогонят надвисналата опасност.

На деня на главния градушкар Герман се изпълнява и обичай, наречен на негово име. Той е главно обред за измолване на благодатен дъжд, който да осигури реколтата.

Обичаят Герман

В основата на празника лежат много стари предхристиянски възгледи за света. Езическите представи са пригодени към годишните чествания на християнската църква, която на 12 май отдава почит на един от цариградските патриарси - свети Герман. Той е известен като църковен поет и горещ поклонник на иконите, заради което напуска патриаршеския престол по времето на император Лъв, наричан Иконоборец.

Обичаят Герман често се изпълнява заедно с другия популярен обред за измолване на дъжд Пеперуда. Герман обаче винаги трябва да следва Пеперудата, а не да изпреварва танца на малките момичета.

Участници в обичая Герман са момичета, най-често изпълнили преди това Пеперуда, в по-редки случаи могат да бъдат и възрастни жени.

Участниците от женски пол приготвят и самия реквизит за обреда. Те изработват от глина или кал фигура на кукла - мъж с големина от 20 до 50 сантиметра с несъразмерно голям фалос, символ на оплождащата мощ на природата. Това е Герман, който изобразява мъртвец.

Обичаят Герман

Ръцете му са скръстени на гърдите, той е накичен с цветя и положен на керемида или дървена поставка, приготвена за случая, която да наподобява ковчега на мъртвеца.

Герман бива погребан в близост до вода, като преди това се изпълняват всички погребални обреди - паленето на свещи, оплакването на мъртвия, отнасянето към вечния му дом и заравянето му в земята.

После се прави помен с надеждата, че ще завали чаканият дъжд. Ако дъждовете са проливни и с бури, на третия, деветия или четиридесетият ден от погребването на куклата тя се изравя и хвърля в реката. Вярва се, че Герман ще предпази цялото село и реколтата на полето от градушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest