Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Традицията на обичая Полазване

Традицията на обичая Полазване

Обичай Полазване
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.

На 20-ти декември българската православна църква чества паметта на Свети Игнатий Богоносец. Смята се, че на този ден започват родилните мъки на Божията майка, затова е наречено, че от този ден започват коледните празници. Дните от Игнажден до Коледа са наречени Мъченици.

Този църковен празник е свързан с различни традиции и поверия, както и безброй предсказания и обреди. Най-популярен за този ден е обичаят полазване - поверието гласи, че се гадае за здравето и богатството в дома по това кой ще бъде първият човек, който ще влезе в него на сутринта. Ако той е богат и добродушен човек, то и следващата година ще бъде успешна, плодоносна и хубава за дома и семейството, което живее в него.

Някога дори традицията е повелява стопанинът на къщата да покани още предния ден гост, който той сам избере, за да премине прага му на Игнажден и така сам да предначертае бъдещото за дома и семейството си. Ако този човек донесе берекет и благоденствие, то тогава той се кани и през следващата година.

Понякога първият гост може да бъде и домашно животно. Това се смята за добър знак и тогава се дава на животното хляб като подарък.

Поверието още гласи, че на 20-ти декември не трябва да се изнася нищо от дома, както и да не се иска и дава нищо назаем, за да се запази изобилието и да не излезе късметът от дома. Жените не трябва да се захващат с никаква домакинска работа през този ден.

Обреден хляб за Полазване

Трапезата трябва да бъде отрупана с празнични традиционни постни ястия - жито, сарми, боб, пълнени чушки, плодове, ошав и др. Вареното жито се поставя в средата на масата, като в него се поставя запалена свещ. По този начин се гонят злите сили и духове.

Обредният хляб задължително присъства на всяка празнична трапеза от коледните празници. При разчупването му от домакинята в дома също се гадае - по големината на парчетата се съди за реколтата през годината.

Задължително е поставянето и на орехи за всеки член от семейството - по вида на ядката след разчупването ѝ се съди за новата година. В края на вечерта масата не се раздига, а се оставя така до сутринта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest