Юдаизъм

Юдаизъм
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Юдаизъм е монотеистична религия, разпостранена сред древните евреи. Характеризира се с вяра в един трансцедентен Бог, който се разкрива пред Авраам, Мойсей и други еврейски пророци. Юдаизмът е сложен феномен за цялостен начин на живот на еврейския народ, включващ теология, закони и безброй културни традиции.

Историята на юдаизма

Библията е свещената книга на израилтяните. Библейските автори вярват, че божественото присъствие се среща главно в историята. Божието присъствие се намира в естествената област, но по-непосредственото или интимно разкриване се случва в човешките действия. Въпреки че и други древни общности приемат божественото присъствие в историята, разбирането на израилтяните се оказва най-трайно и влиятелно. Това разбиране е, че сме преживели Божието присъствие в човешките събития.

Целият начин на съществуване на древните евреи е бил повлиян от тяхното убеждение, че през цялата история те са стояли в уникална връзка с божественото. Народът на Израел вярва, че техният отговор на божественото присъствие в историята е бил централен не само за тях, но и за цялото човечество. Освен това Бог е разкрил модела и структурата на общия и индивидуален живот на този народ. Те вярват, че Бог им е предал своя завет и изисква от тях подчинение на неговото учение (Тора).

Общи положения в юдаизма

През почти 4000 години еврейската религия е показала забележителна приспособимост и приемственост. През вековете евреите възприемат някои черти от вярванията на други народи и ги интегрират в собствените си религиозни системи, като поддържат една непрекъсната религиозна и културна традиция.

Различните учения на юдаизма се разглеждат като спецификации на централната идея за монотеизъм. Един Бог, създателят на света, е избрал еврейският народ за уникална заветна връзка с човечеството. Този единствен Бог се потвърждава от всички клонове на юдаизма.

Еврейският монотеизъм има универсални черти и особености. Универсалното се състои в разбирането, че Бог управлява целия свят и юдаизмът трябва да доведе до царството му на Земята. Творецът е движещата сила на природата и тя се проявява чрез историята на израилтяните, която ще завърши с месианска епоха.

Юдаизмът е преминал през много периоди в своето развитие, но както и останалите големи религии, той трябва да се справи с много проблеми, а благодарение на дългата си история може да го направи с повече увереност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest