Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайни Общества»800 сектанти от Клонка Давидова чакали Христос през 1959 година

800 сектанти от Клонка Давидова чакали Христос през 1959 година

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Клонка Давидова

Религиозната общност Клонка Давидова е основана през 1934 година от българина-емигрант Виктор Хутев. Той бил отлъчен от Църквата на адвентистите от седмия ден и създава нова секта в САЩ, която остава в историята с едно най-големите масови самоубийства.

Хутев купува парче земя край град Уейко, Тексас и се заселва там заедно с първите си последователи. Построяват магазин, училище и започнали да наричат общността Планината Кармел по името на библейската планина Кармел в Израел.

Последователите на българина вярвали, че той е въплъщение на пророк Илия, слязъл от Рая, за да възгласи Второто пришествие. В годините, когато Хутев оглавявал сектата, се следвали серия от правила, одобрени от лидера.

Българският евангелист издава и две книги – първи и втори том на Тоягата на Пастира, в които заявява, че е пророк и обявява, че настъпва новото Израелево царство.

Пророкът Хутев и съпругата му Флорънс живеели в подножието на планината Кармел. Заедно събират пари и там построяват първите сгради от бъдещия комплекс, който щял да разполага с няколко луксозни къщи, изкуствено езеро и училища.

Когато българинът починал, обявил своята съпруга за своя наследница и заявил, че неговото дело е приключено. Като лидер на сектата обаче Флорънс прави фатална грешка, с която губи доверието на евангелистите.

Тя прави пророчество, че на 22 април 1959 година Божието царство ще слезе на земята. 800 души от Клонка Давидова разпродали имуществото си в очакване на второто пришествие, но когато Христос не слязъл от небесата, били разгневени, а Флорънс била принудена да напусне общността.

Най-големият скандал с тази секта обаче тепърва предстоял и повод за него става новия лидер Дейвид Кореш. Майка му е 15-годишна, когато го ражда. Никога не научва името на биологичния си баща, а пастрокът му системно го изнасилвал.

Кореш бил с тежка форма на дислексия, заради което в училище непрекъснато му се подигравали. Напуска училище и известно време се занимава с дърводелство. На 20 години става член на Църквата на адвентистите от седмия ден.

Там се влюбва в 15-годишно момиче, което забременява от него, но родителите им забраняват да сключат брак. Тогава Кореш започва да пише гневни текстове против Библията и традиционното християнство.

През 1981 година се преселва в град Уейко, опитвайки да стане новия лидер на Клонка Давидова, но е изгонен. Той обаче не се отказва, а се връща с оръжие и 7 последователи. Стрелят по тогавашния лидер на сектата Джордж Родън и успяват да го ранят. Кореш е арестуван за опит за убийство, но в последствие е освободен.

Атаката обаче му осигурява лидерството в Клонка Давидова. Последователите му го смятали за земното въплъщение на Христос, а самият той бил по-скромен като се наричал само Божи агент.

Първото, което прави на власт, е да отмени всички бракове и да обяви всички жени за свои съпруги, като заявил и че децата им могат да го смятат за баща. Това кара много от сектантите да напуснат.

През 1992 година Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия на ФБР започва да разследва Клонка Давидова. Появяват се сигнали, че Кореш организирал изнасилвания на деца и се снабдявал с незаконно оръжие.

Комплексът на общността е обграден в началото на 1993 година, но Кореш открива огън и убива няколко агенти на ФБР. Обсадата продължила 51 дни, след което е дадена заповед за атака. Танкове влизат в дървената къща, а вътре е вкаран сълзотворен газ.

Но изненадващо от постройката тръгнал пожар, който изпепелява Дейвид Кореш и останалите 82 последователи, които решили да отнемат живота си, вместо да го предадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати