Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

5 от 5 Снимки

5. Атила и Аларик


В заника си Римската империя срещанала и двама от най-големите си врагове – вожда на вестготите Аларик и хана на хуните Атила. Аларик е първият владетел, успял да превземе самото сърце на империята – Рим. Той сравнил Италия със земята и само смъртта му от болест през 410 попречила да унищожи държавата на цезарите.

Няколко десетилетия по-късно се появил Атила, който бързо основал огромна империя, разпростираща се над половин Европа. С непобедимата си орда той буквално разорил цяла Европа и много от градовете по онова време престанали да съществуват. Той бил нарчен дори Бич Божи. Макар и на края на силите си, римляните успели да разбият Атила при битката на Каталунските полета, провела се през 451 година. Империята обаче не успяла да се възстанови повече от зловещия сблъсък с хуните и след 25 години, през 476-та, престанала да съществува.

За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град.

На някои от тези воини дори и римляните се възхищавали и ги увековечавали със статуи и писали за тях в литературните си произведения. Някои от тези герои за своите народи успявали да спрат легионите и да ги обърнат в бяг, други губели живота си, но преди това нанасяли жестоки поражения на Империята.

Днес много от тези имена са все още се смятат за символ на независимост, решителност и национална гордост. Представяме ви в следващата галерия някои от най-големите врагове на Древен Рим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати