Дискът от Фаистос

Дискът от Фаистос
Дискът от Фаистос е най-забележителния пример за йероглифен надпис от Крит. Той е открит през 1903 година заедно с таблицата с Линеар А и глинени съдове, датирани от 1.700 година преди н. е.

Той е намерен в малка стая близо до хранилищага на архивната камера в североизточните помещения на двореца в Крит.

Дискът от Фаистос днес е експонат в археологическия музей в Ираклион.

Археолозите намират много надписи, но повечето са по кода на Линеар А, който все още не е разшифрован, затова всичко, което се знае за Фаистос, е от древните писания, намерени в Кносос.

Според митологията Фаистос е бил седалището на цар Радамантис, брат на цар Минос. В същия град е роден и един велик мислител - Ефиминид, един от седемте мъдреци на древния свят. При археологически разкопки са намерени руини от неолитната ера ( 3000 г пр. н. е. ). По време на царуването на Минос, Фаистос е бил много важен град-държава.

Неговата област по време на най-добрите му дни се простирала от Литинон до Фсихион и е включвала островите Паксимада. Градът участва в Троянската война, а по-късно става един от най-важните градове през Дорийския период.

Фаистос продължава да цъфти през Архаичния и Класическия период и елинистките времена. Той е разрушен през 3 век преди Христа. Въпреки това гръдът е построен наново и по-късно става част от Римската империя. Фаистос има две пристанища - Матала и Комос.

От 1900 година насам започват продължителни археологически разкопки, ръководени от италианското археологическо училище. По време на разкопките са разкрити двореца на Минос във Фаистос със своите страхотни царски зали, стълбища, театри, складове и дискът от Фаистос.

Пръвия дворец е бил построен през 2.000 година пр. н. е. Той е разрушен след 300 години от земетресение. Посторен е наново, но е разрушен от второ земетресение през 1.400 година пр. н. е. Мястото на двореца е избрано така, че той не само доминира и контролира долината Месара, а и предлага страхотна гледка към околните райони с пръснати села в полите на планините Псилорит и Астеросия. В хранилищата му са съхранявани много стоки за търговия. Около палата е имало разкошни имения и претъпкани градски улици.

Двете повърхности на глинения диск са покрити с йероглифи, подредени в спирални зони. Знаците са разделени на групи от радиални черти, като всяка група е отделна дума.

Чертирдесет и пет различни знака са използвани в диска, като само някои от тях могат да бъдат оприличени на знаци, използвани в същия исторически период. Някои от йероглифните поредици се повтарят като рефрени, което кара някои учени да смятат, че текстът описва ритуал. Други предполагат, че текстът е списък на войници.

Според трети, това е документ, описващ построяването на двореца във Фаистос. Във века, когато е разгадан Линеар Б и други ортографични системи, дискът от Фаистос остава неразшифрован. Текстът съдържа общо 61 думи. Целия текст се състои от 241 символа (45, някои от които се повтарят).

Символите изобразяват познати обекти като човешки тела и части от тялото, животни, оръжия и растения. Краткостта на текста прави невъзможно дешифроването му по метода на Майкъл Вентрис, с който е разгадан Линеар Б. Въпреки трудностите, през 2001 д-р Кейт Меси и неговия брат-близнак Кевин Меси-Джилеспи откриват тайната, която според тях е ключа към разшифроването на диска.

Ключа за това осигурява друга древна писмена система. Известно е, че между Вавилон и древен Крит е имало връзки. Свидетелство за това са някои знаци, които изглежда са били взимани на заем и от двете цивилизации. Освен това примери от все още неразгадания Линеар А бяха намерени скоро в турция. Те дават още доказателства за връзките на Крит с предна Азия.

Протобиблейските букви са били използвани през първата част на второто хилядолетие пр. н. е. Езикът зад тези букви е семитския. Той е линеарен ръкопис, който описва много разпознаваеми обекти. Интересното е, че той много наподобява на знаците, използвани в диска от Фаистос. Новия метод, който се използва е определяне на обектите, а не фонетичен анализ.

Може би тайната на диска от Фаистос скоро ще бъде разкрита. Това би помогнало на археолозите в разгадаването на Линеар А и други тесктове от древността.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 6
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
иван
иван
14.09.2011 10:25
Ох, обърках се, то си е в мистика.
0
0
иван
иван
14.09.2011 10:23
Супер е, обаче трябва да е в мистика, а не в сънища.
0
0