Sanovnik.bg»Споделени Истории»Сънища»Бях като парализирана

Бях като парализирана

Бях като парализирана
Здравейте. Наскоро ми се случи нещо доста странно. Легнах си да спя след обяда, защото бях изморена.

Сънувах, че не мога да помръдна. Сякаш се бях събудила, чувах всичко, което става около мен, но бях като парализирана.

Опитвах се да помръдна крак или ръка, но всичко, което усещах беше неприятно чувство на изтръпналост. Не можех дори да извикам. Бях вкаменила и само мозъкът ми работеше.

Много се изплаших. Така съм седяла сигурно 10 минути и после изведнъж се събудих. Просто отворих очи и всичко си беше по старому.

Въпреки, че се предполага това да е било само кошмар, аз съм сигурна, че наистина ми се случи. По принцип забравям бързо сънищата си, а този го помня идеално.

Също така през тези 10 минути чувах всичко. Майка ми отвори вратата на долния етаж, откючи входната врата и излезе.

Когато се събудих и слязох долу, нея я нямаше, беше написала бележка, че отива на гости на съседката.

Та въпросът ми е: на вас случвало ли ви се е нещо подобно и как си го обяснявате ?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 4
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ceco
Ceco
13.10.2010 21:01
На мен ми се случи същото преди няколко дни, но след като прочетох коментара на Вероника, всичко ми стана ясно.
0
0
Вероника
Вероника
19.09.2010 19:49
Здравей,
ще ти го обясня. Всеки един човек изпада в сънна парализа по време на сън. Тялото се парализира всеки път щом заспим, за да се предпазим от външната среда. Ако тялото на човека не изпадаше в сънна парализа, то тогава когато сънуваме кошмари, бихме могли да се нараним, опитвайки се да се спасим от страшното в съня ни. ( бихме реагирали с тялото). В този смисъл това, че не си могъл/ла да помръднеш, говори само за това, че организмът ти функционира правилно.
Относно това, че се е събудило съзнанието ти по време на сън, става въпрос за моментен хормонален дисбаланс. Хормоните адреналин, норадреналин и пр. по правило се синхронизират в момента, в който и тялото ти, и съзнанието ти трябва да се събудят. В случая обаче единият е изпреварил другия. Подобен дисбаланс може да се получи, когато на нервната ти система влияят вещества, който превъзбуждат нервната ти система: кофеин ( кафе, кола ), синтетични наркотични вещества, който стимулират ( кокаин, фетамини ) и пр. или пък възбуда на нервната система може да бъде предизвикана от стрес, натоварване.
За пример, да разгледаме обратния случай - човек, който е взел голямо количество приспивателни ( или просто вещества успокояващи нервната система) ще се чувства по обратния начин - макар, че тялото му ще е будно, съзнанието му ще е почти спящо.
Да не забравяме, че човек сънува само 1-2 секунди, но когато се събудим ние си спомняме цяла история, която като че ли сме сънували около час. В случая ти също имаш усещането, че си стоял/а 10 мин. в това състояние. Истината е, че е минало съвсем кратко време.
Подобни случаи, като твоя са съвсем нормални и не би трябвало това да те притеснява, щом ти се е случило само веднъж до сега. За проблем бихме говорили тогава, когато се случва много по често, но дори и това не е толкова опасно, защото хормоналния дисбаланс се лекува лесно чрез медикаменти.

Поздрави.
0
0