Леле, майко! Измериха най-ниската температура на Земята досега

Антарктида

На Антарктида бе измерена най-ниската температура на земната повърхност. Учени регистрираха тези дни рекорда и обявиха, че на ледения континент е отчетена най-студената температура на планетата ни.

Температурата е била минус 98.6 градуса по Целзий и е регистрирана от изследователска група под ръководството на Тед Скамбос от университета в Колорадо.

Температурният рекорд е отчетен чрез анализ на сателитни данни. Екипът е изследвал 105 температурни показатели и са установили, че на Антарктида е най-ниската температура, измервана някога.

В периода 2004-2016 година са направени няколко измервания, които показват, че температурата на континента няколко пъти е била около минус 90 градуса.

Преди направеното откритие от колорадския екип, най-ниската температура на Земята беше регистрирана в руската полярна станция Восток в Антарктида. На 23 юли 1983 година термометърът паднал до минус 89.2 градуса по Целзий.

Антарктида

Сред най-студенти места на планетата се нарежда и руското селце Оймякон, където е измервана температура от минус 71.2 градуса по Целзий през 1933 година.

По неофициални данни температурата е стигала и до минус 82 градуса през 1916 година. Това е и най-ниската температура, измерена някога в населено място на Земята, и най-ниската температура, измерена изобщо в Северното полукълбо.

Средните температури през зимата достигат до минус 45 градуса по Целзий, а единственото училище в селото прекратява занятия само като термометърът показва минус 52 градуса. В сибирското село живеят около 500 души, като повечето от тях са еленовъди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати