sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Разделя ли се континентът Африка на две части?

Разделя ли се континентът Африка на две части?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60821
Разделя ли се континентът Африка на две части?

Преди милиони години планетата ни е имала различен от съвременния си облик, но съмненията са, че метаморфозите на Земята не са приключили, а тепърва ще станем свидетели на разцепването на Африка на две половини.

Движението на текточините плочи е най-ясния знак за разместванията на земната кора, но това, което привлича вниманието на учените не са обикновените земетресения, а огромна пукнатина на няколко километра от югозападна Кения.

Известно е, че тектоничните плочи не са статични, а се плъзгат една към друга с различна скорост. Не е ясно какъв механизъм ги задвижва, но е ясно, че същия причини и разкъсването им, създавайки по този начин разломи и нови граници в земната кора.

Пример за подобен процес е Източноафриканската разломна долина. Тя се простира между Аденския залив и Зимбабве, като разделя тектоничната плоча на две части – сомалийска и нубийска.

Активността по този клон обаче вече стига Етиопия, Кения, Танзания и става все по-очевидна. Литосферата в югозападна Кения чувствително е изтъняла, което създава предпоставки за силна сеизмична и вулканична дейност.

Разделя ли се континентът Африка на две части?

Предполага се, че подобен процес е протекъл преди 138 милиона години, когато се разделят континентите Африка и Южна Америка. Днес те изглеждат като две половини на пъзел. Но дали такова континентално разделение предстои и сами на Африка?

Според експертите просто един континентален разлом не е достатъчен. Необходими са много по-мощни сили, които да разчупят литосферата, така че да се стигне до напрежение до основата на мантията, което в крайна сметка да раздели континента на две.

Но не може да се отрече, че литосферата е изтъняла, а топографията на този район показва сериозни аномалии. Но въпреки това остава не ясно кога Африка ще се радели.

Предполага се, че между двата континента ще се появи нов океан, който ще очертае границите си след втвърдяването на магмата от разбитите плочи. По-малката част от континента вероятно ще е съставена от днешните Етиопия и Сомалия и ще представляват остров, разположен в Индийския океан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати