Честит Павловден!

Свещ

На 30-ти юни църквата чества Съборa на светите славни и всехвални 12 апостоли. Празникът е общ за дванадесетте основни ученици на Христос, обявени за светци. В църковните среди е познат още като Павловден.

Апостолите се разделят на основните ученици. Първите се Дванадесетте свети апостоли или тези, които пряко от него са получили учението.

Останалите са Седемдесетте апостоли – отново преки ученици, но не от най-близкия кръг на апостоли, които са приели учението ма Христос.

В ранните години на вярата има спор дали е допустимо езичници да бъдат покръствани. Така през 63 година сл. Хр. в Йерусалим се състои т.нар. Апостолски събор.

В него надделява тезата на апостол Павел. Той твърди, че в Христа няма нито юдеин, нито елин. Той убеждава християнския свят, че учението се възприема и препоръчва за всички хора, независимо от техния произход и предишна религия.

В началото църквата е чествала паметта на всички апостоли заедно. По-късно тя е добавила към тях и апостол Павел. Това е и причината днешният ден да се нарича още Павловден.

Повод да почерпят имат и всички, носещи името Апостол, от гръцки - пратеник.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати