Снимки отблизо на Юпитер шашнаха учените от НАСА

Джуно

Първите детайлни снимки на Юпитер, направени със сондата Джуно, изненадаха учените от НАСА. Досега те само предполагаха от какво се състои атмосферата на газовия гигант.

Оказа се, че предположенията им са били погрешни и атмосферата на най-масивната планета в Слънчевата система е съставена от огромни циклони и реки от амоняк, извиращи от голяма дълбочина.

Заснетите кадри са направени около северния и южния полюс на Юпитер. Очакваше се, че Джуно ще изпрати снимки на хомогенни газове, каквито в действителност присъстват, но атмосферата на планетата не е толкова еднородна, както са мислели в НАСА.

Юпитер е 11 пъти по-голям от Земята, но пък наблюденията отдалеч показвали, че двете планети имат приблизително еднакъв състав на облаци. Това се оказало погрешно.

Юпитер
Снимка: NASA

Разкритията ще ни помогнат да изследваме по-успешно други газови гиганти във Вселената, казва Скот Болтът от Института в Сан Антонио, САЩ.

И в други части на Галактиката има обекти, които много приличат на Юпитер и ако се отговори на част от загадките, свързани с планетата, ще знаем повече за нашата Вселена.

Установено беше също, че и Юпитер като Слънцето е съставен от водород, хелий, азот, кислород и органични вещества. По-подробното им изучаване ще покаже как се е развивала планетата.

Магнитното поле на Юпитер също се оказва по-мощно, отколкото се смяташе. То се захранва не от ядро, както е на Земята, а от процеси, случващи се по повърхността на обекта.

Сонда Джуно

Джуно влезе в орбитата на най-голямата планета през юли миналата година. Засега сондата е направила 12 прелитания около гиганта, а мисията му ще приключи през юли 2018 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати