Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пътуването във времето е възможно! Сега трябва да стане на практика

Пътуването във времето е възможно! Сега трябва да стане на практика

Машина на времето

Много книги и филми са посветени на идеята за пътуване във времето и на хилядите възможности, които то би предложило. Кой не си е мечтал да се върне назад, за да промени някоя глупост, която е сътворил? А възможностите за науката са направо безкрайни – ако историците, например, можеха да пътуват във времето, щяха да са преки свидетели на събитията и много спорове щяха да се избегнат.

Смята се, че пътуването в миналото и бъдещето е само фикция и плод на въображението на писатели и сценаристи. Но учени казват, че пътуването във времето теоретично е възможно. Те предполагат, че няма математическа причина, поради която машина за пътуване във времето не би могла да разруши пространствено-времевия континуум достатъчно, за да се върне назад във времето.

Изследването е публикувано в списание Класическа и квантова гравитация. В статията математиците от Университета на Британска Колумбия и от Университета на Мериленд предлагат математически модел на жизнеспособна машина на времето. Представяме геометрия, която да съответства на описанието на такава машина, пишат учените.

Пътуване във времето

Това е кутия, която позволява на хората в нея да се движат назад и напред във времето и пространството, както се тълкува от външен наблюдател. Един от изследователите - Бен Типет, казва, че хората мислят, че пътуването във времето е нещо измислено.

Склонни сме да мислим, че е невъзможно, защото в действителност не го правим. Но математически то е възможно, допълва ученият.

Машината за пътуване във времето вероятно ще трябва да бъде в състояние да огъне времепространството – връзката между времето и физическите размери като ширина, дълбочина и дължина. Доказателствата показват, че огромни гравитационни сили като тези, излъчвани от черните дупки, могат да забавят времето.

Машина на времето

Моделът на учените се основава на подобна идея – голяма сила би могла да разруши времепространството и да заобиколи времето в кръг за пътниците. Това означава, поне на теория, че хората могат да пътуват по-бързо от скоростта на светлината и следователно да се върнат навреме.

Докато построяването на машина на времето теоретично е възможно, изследователите заявиха, че е малко вероятно някой да го постигне. Макар да е математически осъществимо, все още не е възможно да се изгради такава машина. За да стане това, имаме нужда от материали, които наричаме екзотична материя, за огъване на времето и пространството по тези невъзможни начини, но те тепърва трябва да бъдат открити, казва Типет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest